Oscar Pistorius a fost eliberat din închisoare. Trebuie să respecte condiții stricte și îi va fi monitorizată orice mișcare

Data publicării:
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius, înainte să fie condamnat, în 2016. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul campion paralimpic Oscar Pistorius a fost eliberat condiţionat din închisoare, vineri dimineaţă, la aproape 11 ani după ce şi-a ucis iubita, Reeva Steenkamp, relatează News.ro.

Pistorius a împuşcat-o mortal pe Steenkamp de Ziua Îndrăgostiţilor, în 2013.

El a fost iniţial condamnat la cinci ani de închisoare în 2014 pentru ucidere din culpă, dar Curtea Supremă de Apel l-a găsit vinovat de crimă la sfârşitul anului 2015, după un apel al procurorilor.

A fost trimis din nou la închisoare pentru şase ani în 2016, după o sentinţă a Înaltei Curţi, care a fost mai puţin de jumătate din pedeapsa minimă de 15 ani solicitată de procurori.

În 2017, Curtea Supremă a mărit de peste două ori pedeapsa pentru crimă la 13 ani şi cinci luni, spunând că pedeapsa de şase ani de închisoare a fost „şocant de blândă”.

Pistorius - cunoscut sub numele de „Blade Runner” pentru protezele la picioare din fibră de carbon - a devenit eligibil pentru eliberare condiţionată în martie 2023, după ce a executat jumătate din sentinţa de 13 ani şi cinci luni pentru crimă.

El a fost eliberat condiţionat la 24 noiembrie, iar decizia a intrat în vigoare la 5 ianuarie.

Departamentul Serviciilor Corecţionale din Africa de Sud (DCS) a declarat în noiembrie că Pistorius îşi va ispăşi restul pedepsei în sistemul corecţional comunitar al ţării.

El se va afla sub supravegherea DCS şi va fi supus condiţiilor de eliberare condiţionată până la expirarea pedepsei sale în decembrie 2029.

Acestuia i se va desemna un agent de monitorizare, care va trebui să fie informat atunci când Pistorius îşi va căuta un loc de muncă sau îşi va schimba locuinţa.

Ca parte a condiţiilor, Pistorius va trebui, de asemenea, să participe la programe privind violenţa de gen şi să continue sesiunile de terapie pentru gestionarea furiei, a declarat un avocat al familiei Steenkamp la scurt timp după ce a fost eliberat condiţionat.

Comisia de eliberare condiţionată ia în considerare, de obicei, mai mulţi factori, inclusiv natura infracţiunii, posibilitatea de recidivă, comportamentul în închisoare, bunăstarea fizică şi psihică şi potenţialele ameninţări cu care s-ar putea confrunta un deţinut dacă ar fi eliberat.

Înainte de eliberarea sa condiţionată, Pistorius a participat, de asemenea, la programul de justiţie restaurativă - un sistem introdus după sfârşitul apartheidului pentru a trata crimele din epoca apartheidului într-un mod participativ şi reconciliator.

Acesta se bazează parţial pe modul în care culturile indigene au tratat infracţiunile cu mult înainte ca europenii să colonizeze Africa de Sud, cu scopul de a reuni părţile afectate de o infracţiune pentru a găsi o soluţie, mai degrabă decât de a pedepsi pur şi simplu infractorii.

O parte integrantă a programului de justiţie restaurativă este un dialog între victimă şi infractor, care reuneşte părţile afectate de o infracţiune pentru a încerca să se încheie. Participarea este voluntară.

Pistorius a fost mutat la o închisoare mai aproape de locul în care a stat familia Steenkamp la sfârşitul anului 2021, înaintea unor discuţii de reconciliere care vizau o posibilă eliberare anticipată din închisoare.

El şi răposatul Barry Steenkamp - tatăl Reevei - au participat la dialogul victimă-agresor, la 22 iunie 2022.

Avocatul familiei Steenkamp a declarat în noiembrie că nu a fost surprins de decizia de eliberare condiţionată, emisă după ce Pistorius a executat o anumită parte din pedeapsă.

În perioada premergătoare şedinţei de eliberare condiţionată, mama Reevei Steenkamp, June, a publicat o declaraţie în care spunea că nu este convinsă că Pistorius a fost reabilitat. Cu toate acestea, ea a spus că nu are nicio obiecţie faţă de eliberarea lui.

După ce Pistorius a fost eliberat condiţionat, June Steenkamp a lăudat eforturile comisiei de eliberare condiţionată de a implica victimele.

Avocatul şi familia lui Pistorius nu au făcut niciun comentariu.

El va avea interdicţie de a discuta cu presa, conform administraţiei penitenciare din Johannesburg,

La fel ca şi alte persoane aflate în libertate condiţionată, Pistorius nu are dreptul de a acorda interviuri presei”, a subliniat administraţia într-un comunicat.

Faptul că Pistorius este cunoscut publicului larg nu îl face diferit de alţi deţinuţi şi nu justifică un tratament special”, mai arată comunicatul.

Septuplul campion paralimpic şi dublu amputat la picioare, care a devenit o legendă sportivă la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, concurând în proba de 400 de metri, a fost condamnat în apel în 2017 la 13 ani şi cinci luni de închisoare.

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, el a împuşcat-o de patru ori pe modelul Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri