Pană masivă de curent în Republica Moldova. Vicepremier: Rachetele rusești au lovit o linie de alimentare

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Moldovenii s-au confruntat marți cu o uriașă pană de curent, înregistrată parțial în Chișinău, în Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, și în 10 raioane. 

ACTUALIZARE 19.40 Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică. Republica Moldova a reînceput să importe energie din România.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că riscurile de deconectări rămân înalte.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi”, a scris Spînu, potrivit TV8 Moldova.

ACTUALIZARE: Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, a declarat că pana de curent ar fi fost provocată de atacurile cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectându-se în regim automat.

„Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a anunțat vicepremierul Andrei Spânu, citat de Jurnal.md.

Din primele informații prezentate de presa din Moldova, au fost afectate raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hîncești, Leova, Cahul, Fălești, Sîngerei, Ungheni, Briceni și parțial din orașul Chișinău.

Potrivit informației de pe site-ul moldelectrica.md, țara a încetat să primească energie electrică din România, informează TV8 Moldova.

România a devenit principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, asigurând 90% din consumul de energie electrică al țării vecine. 

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, i-a rugat, în urmă cu două săptămâni, pe români, în cadrul discursului susținut în Parlament, să facă economii de energie pentru a-i ajuta pe românii de peste Prut. 

”România ne furnizează anumite cantităţi, dar vom avea nevoie de cantităţi mai mari. Acest aspect l-am discutat cu domnul preşedinte Klaus Iohannis şi cu domnul prim-ministru şi ambii au promis să caute soluţii. Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puţin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu. 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri