Partidul prorus „Șor” a fost declarat neconstituțional. Maia Sandu: „Un partid creat din corupție este un pericol”

Data publicării:
Susținători ai partidului Șor protestează în Găgăuzia împotriva guvernului de la Chișinău pe 7 mai 2023.
Partidul prorus „Șor” din Republica Moldova a fost declarat neconstituțional. Foto: Profimedia Images

Partidul prorus „Șor” a fost declarat neconstituțional, luni, de Curtea Constituțională din Republica Moldova pe motiv că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, a pus în pericol suveranitatea și independența țării și a fost finanțat de serviciile secrete rusești, informează radiochisinau.md.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, membrii partidului înființat de omul de afaceri Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară și fugit în Israel, își vor exercita mandatele de deputat în calitate de deputați independenți.

Același lucru se va întâmpla și în cazul membrilor de partid care au câștigat alegeri locale. Aceștia își vor duce la capăt mandatele ca independenți, fără să aibă dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice.

Decizia a fost salutată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.
Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC (Curtea Constituțională n.r) și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”, a scris Maia Sandu pe Facebook, după pronunțarea deciziei.

„Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit jurnal.md, tot pe Facebook a reacționat și Ilan Șor, care i-a amenințat pe judecătorii Curții Constituționale cu închisoarea.

„Aceşti trei judecători vor ajunge după gratii destul de curând. Vreau ca aceşti judecători, după ce vor vedea acest video, să fie la curent că eu şi susţinătorii mei cu siguranţă nu vom uita cum, sub presing, a fost luată o decizie ilegală şi fără precedent, cu încălcarea tuturor procedurilor şi normelor”, a spus Ilan Şor într-o înregistrare video, vorbind în limba rusă.

Conform deciziei Curții Constituționale din Republica Moldova, listele candidaților supleanți ale formațiunii „Șor” pentru Parlament și în consilii, validate anterior, se declară nule de la data prezentării hotărârii Curții Constituționale.

În cazul în care în care după această hotărâre un mandat în Parlament este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a legislaturii, iar Curtea nu va valida vreun mandat.

De asemenea, dacă un mandat reprezentativ din partea „Șor” în posturile administrativ-teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în Găgăuzia, este sau devine vacant, nu va fi validat alt mandat în locul lui.

Decizia Curții este definitivă și nu mai poate fi atacată. Hotărârea va intra în vigoarea după publicarea în Monitorul Oficial.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri