Politico: Ce se întâmplă cu spionii care au fost demascați? Viața celor mai faimoși agenți ruși după ce au fost prinși

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație cu un spion
Unii sunt salvați în urma unui schimb de spioni sau scapă singuri, dar pentru ceilalți trădarea este prea mare pentru a mai fi răscumpărați. Foto: Profimedia Images

Ce fel de viață au spionii după ce sunt demascați? Spionajul a ajuns din nou în atenția publicului după ce trei cetățeni bulgari au fost acuzați în Marea Britanie că făceau parte dintr-o rețea de spionaj a Rusiei, relatează Politico. Soarta celor mai faimoși spioni ruși demascați în țările în care activau oferă indicii esențiale despre ceea ce s-ar putea întâmpla acum cu cei trei după ce au fost prinși.

Unii spioni sunt pur și simplu prea importanți să fie lăsați să zacă într-o închisoare străină după ce au fost capturați și sunt recuperați în urma unui schimb de spioni între cele două țări.

În alte situații, țara care a prins un spion refuză să îl dea la schimb pentru că trădarea a fost atât de mare încât inculpatul merită să rămână mult timp după gratii.

Apoi, unele persoane sunt considerate dispensabile: spioni care sunt prea neimportanți pentru a fi răscumpărați, iar celor pentru care lucrau în secret nu le pasă ce se întâmplă cu ei odată ce au fost demascați.

Anna Chapman, „fată Bond” a lui Putin

Pentru Anna Vasilievna Kușcenko (zisă și Anna Chapman), fosta agentă rusă infiltrată în SUA care a captivat tabloidele americane și britanice, viața după ce s-a întors în Rusia a fost foarte profitabilă și plină de prezentări de modă, roluri în producții de televiziune și alte oportunități de afaceri.

La întoarcerea în Rusia în 2010, după cel mai mare schimb de spioni de la finalul Războiului Rece, Chapman a fost primită cu surle și trâmbițe. SUA au deportat 10 ruși, printre care și Chapman, iar Kremlinul l-a dat la schimb pe Serghei Skripal, un ofițer al serviciilor de informații rusești condamnat pentru că ar fi spionat pentru Marea Britanie, și alte trei persoane.

chapman-poteev-putin-2
Anna Chapman (stânga) era unul dintre cei 10 spioni ruși „ilegali”, care trăiau în SUA, demascați de fostul ofițer al serviciilor rusești de informații externe, Alexander Poteev (centru). Colaj foto: Profimedia Images / kp.ru

Chapman și colegii ei din rețeaua de spioni s-au întâlnit cu Vladimir Putin la întoarcerea în Rusia, unde ar fi cântat împreună melodii patriotice. Mulți dintre ei au fost apoi angajați pe posturi de consilieri foarte bine plătite în cadrul unor companii de stat, dar Chapman a dat lovitura când Kremlinul a început să îi promoveze imaginea de „fată Bond” a lui Putin.

De atunci, Chapman a fost jucat rolul de model, designer de modă, prezentator de televiziune și antreprenor.

Andrei Bezrukov, cunoscut în SUA cu numele Donald Heathfield, venit în urma aceluiași schimb de prizonieri, și-a găsit și el un rol nou în Rusia, unde acum este profesor la Universitatea de Afaceri Internaționale de la Moscova.

Cei trei membri ai elitei societății britanice care au spionat pentru KGB

Trei dintre cei cinci spioni ai rețelei din Cambridge – Kim Philby, Guy Burgess și Donald Maclean – au reușit să scape și au fugit la Moscova. Rolurile lor de agenți dubli încă îi bântuie pe cei care lucrează pentru serviciile de informații britanice – toți cei trei proveneau din elita societății britanice și erau considerați a fi de cea mai mare încredere.

Cei trei spioni au provocat pagube adânci și care se vor resimți mult timp pentru serviciile britanice: împreună au dat mai departe mii de documente top secrete, au oferit informații despre posibili dezertori ruși și i-au trădat pe cei care lucrau pentru britanici și americani din spatele Cortinei de Fier.

Spre deosebire de Chapman, niciunul nu a trăit o viață sclipitoare în societatea mohorâtă a Uniunii Sovietice.

Philby a fost frustrat de faptul că KGB-ul nu i-a acordat mai multă încredere pentru mulți ani și nu i-a mai dat nimic de făcut. În primii ani de la plecarea din Marea Britanie, Philby a stat practic în arest la domiciliu.

Cea mai apropiată persoană a sa din KGB, Mihail Liubimov, care conducea rețele de spionaj în Marea Britanie și Danemarca în timpul Războiului Rece, a dezvăluit mai târziu că rușii se temeau că Philby va fugi înapoi în Anglia de plictiseală și pentru că îi era dor de casă.

Adaptarea la societatea rusească, cea mai grea misiune

Mai târziu, Philby a primit un rol mic în cadrul KGB unde îi instruia pe noii recruți și a avut voie să scrie o carte de memorii care a fost cenzurată.

Burgess și Maclean s-au adaptat și ei cu greu la viața în Uniunea Sovietică. Viața de alcoolic a lui Burgess a devenit și mai haotică. Maclean era mai disciplinat și s-a adaptat ceva mai bine, având rol de specialist în politica economică a Occidentului și în afacerile externe ale Marii Britanii.

Și Maclean, însă, a căzut în capcana alcoolului, iar soția lui, Melinda, l-a părăsit pentru scurt timp pentru Philby, înainte de a se întoarce în Vest.

Printre spionii de care nimănui nu-i mai pasă după ce sunt demascați se numără și David Ballantyne Smith, originar din Scoția. El are de ispășit 13 ani de închisoare după ce autoritățile britanice au descoperit că a spionat pentru Rusia.

Smith a copiat documente secrete pe care le-a găsit în sertare rămase deschise și pe birourile din ambasada Marii Britanii de la Berlin, acolo unde lucra ca paznic.

Cel mai mare dezastru din istoria serviciilor de spionaj din SUA

Aldrich Ames, angajat al CIA, și Robert Hanssen, angajat al FBI, au fost arestați în anii '90. Hanssen a spionat pentru serviciile de informații rusești și sovietice din 1979 până în 2001, iar actul său de trădare a fost descris de procurori drept „probabil, cel mai mare dezastru din istoria serviciilor de informații din Statele Unite”.

Hanssen a vândut mii de documente top secrete despre strategiile nucleare ale SUA, progresele tehnologice în domeniul armamentului militar american și programele de contraspionaj desfășurate de Washington.

Ames a divulgat numele agenților KGB care lucrau în secret pentru americani – aceștia au fost executați imediat după ce au fost demascați.

Robert-Hanssen-fbi-spion-rus
Robert Hanssen a divulgat Moscovei documente secrete ale FBI timp de 20 de ani. Colaj foto: Profimedia Images

Pentru un timp, s-a discutat posibilitatea ca cei doi să fie incluși într-un schimb de spioni, dar rușii nu dețineau pe nimeni de acest calibru. În plus, trădarea lor era considerată mult prea gravă ca să merite să fie eliberați.

Din 2002 și până când a murit, în luna iunie a acestui an, la vârsta de 79 de ani, Hanssen a fost ținut în închisoarea de maximă securitate din Colorado, unde stătea în izolare 23 de ore pe zi.

Ames, acum în vârstă de 82 de ani, a primit pedeapsa cu închisoare pe viață și se află într-o închisoare de securitate medie din Indiana.

Cei care au scăpat și au dispărut

Nu toată lumea este arestată. Cei doi ruși care sunt suspectați că i-au otrăvit pe Skripal și fiica lui în Salisbury în 2018 au apărut la televiziunea din Rusia după ce au fost identificați ca suspecți.

Ei au pretins la acea vreme că erau doar niște turiști ce își doreau să vadă „minunatul” oraș englez pentru a vizita catedrala. BBC a publicat un raport în 2021 în care menționa că cei doi au dispărut din public după apariția la televizor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri