Politico: Șobolani înfometați și roți care explodează – guvernul Germaniei are o problemă cu avioanele

Data publicării:
Annalena Baerbock la aeroport
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a fost nevoită să își anuleze mai multe vizite oficiale în zona Pacificului după ce avionul ei guvernamental a întâmpinat mai multe defecțiuni tehnice. Foto: Profimedia Images

Geamuri crăpate, stații radio defecte și cabluri roase de șobolani sunt doar o parte din problemele întâmpinate la bordul avioanelor germane guvernamentale. Ultima victimă: Annalena Baerbock, ministrul german de externe, care se alătură unei liste lungi de oficiali din Germania care au fost nevoiți să își schimbe planurile din cauza problemelor cu avionul, scrie Politico.

Ministrul german de externe a rămas blocat în Abu Dhabi după ce s-a constatat că avionul ei are un flaps de aterizare defect. Ca atare, vizita ei în Australia, Noua Zeelandă și Fiji a rămas inițial în aer – ceva ce nu poate fi spus despre avionul ei. Între timp, Baerbock și-a anulat turul din zona Pacificului și s-a întors în Germania.

„Nu e glumă. Mai întâi un avion guvernamental, apoi un autobuz defect. Nu poti să inventezi așa ceva”, a scris jurnalistul Patrick Diekmann pe X (fosta platformă Twitter), după ce autobuzul de la aeroport s-a stricat și el.

Baerbock nu este, însă, primul oficial german care are probleme cu avionul. Iată câteva exemple mai recente. În luna iunie, Siemtje Möller, secretar de stat al Ministerului Apărării, și delegația ei au vizitat Niger cu cel mai mic dintre avioanele guvernamentale germane.

Înainte să se poată întoarce, echipajul a realizat că mai multe geamuri ale avionului cu 17 locuri s-au crăpat, cel mai probabil, din cauza căldurii. Delegația germană s-a întors acasă cu un zbor comercial.

Aterizare de urgență pentru Steinmeier după ce o roată a avionului a explodat

Fostul ministru al apărării, Heiko Maas, și o delegație de alți 40 de oficiali au vizitat Mali în 2019, dar nu s-au mai putut întoarce acasă din cauză că sistemul hidraulic al trenului de aterizare s-a defectat.

Cea mai simplă opțiune, care presupunea o călătorie la bordul unui avion al Air France, a fost refuzată din lipsă de timp. În schimb, forțele aeriene germane au zburat din Germania în Mali pe timpul nopții pentru a-i transporta acasă pe oficiali.

Olaf-scholz-avion
Șobolanii din Indonezia au ros cablurile avionului guvernamental care trebuia să îl ducă pe Olaf Scholz înapoi în Germania. Foto: Profimedia Images

În 2019, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, care este acum președintele Germaniei, s-a îmbarcat într-un avion guvernamental pentru a începe un tur al Africii.

Cu puțin înainte să decoleze, însă, pasagerii au auzit o bubuitură puternică – cauciucul uneia dintre roți a explodat, iar avionul a trebuit să aterizeze de urgență.

Scholz a rămas blocat în Indonezia după ce șobolanii au ros cablurile avionului

În 2018, ministrul de finanțe Olaf Scholz (acum cancelar) a rămas blocat în Indonezia după ce șobolanii au ros o parte din cablurile avionului.

Scholz, care se întorcea de la o întâlnire a Fondului Monetar Internațional, a fost obligat să zboare cu un avion comercial în Germania, în timp ce majoritatea delegației sale a rămas în Bali până când avionul a fost reparat.

Una dintre cele mai faimoase defecțiuni a avut loc în timpul vizitei din 2018 în Argentina a cancelarului german de la acea vreme, Angela Merkel, pentru o întâlnire a G20.

La doar o lună după fiascoul din timpul vizitei lui Scholz în Indonezia, ministrul de finanțe și Merkel erau în zbor spre Buenos Aires, când avionul lor a trebuit să aterizeze de urgență în Germania.

Wuhan, China. 07th Sep, 2019. Chancellor Angela Merkel gets off the plane at Wuhan airport. Merkel is on a two-day visit to the People's Republic of China. Credit: Michael Kappeler/dpa/Alamy Live News
Angela Merkel a avut mai multe probleme cu avionul guvernamental pe vremea când a fost cancelar al Germaniei. Foto: Profimedia Images

Motivul a fost o defecțiune a sistemului de comunicații. Merkel a fost nevoită să zboare cu un avion comercial al companiei Iberia și și-a făcut intrarea într-un mod mai puțin spectaculos decât era planificat.

Tot Merkel a fost nevoită în 2015 să zboare în India cu un avion militar de tip cargo după ce avionul ei guvernamental a rămas la sol din cauza unor defecțiuni tehnice.

Avion nou, probleme vechi pentru von der Leyen

În fine, vizita din 2017 în Lituania a ministrului german al apărării, Ursula von der Leyen (acum președinte al Comisiei Europene) a luat o turnură neașteptată când inginerii au descoperit, la scurt timp înainte de zborul ei de întoarcere, că motorul avionului a fost avariat.

După o întârziere de o jumătate de oră, von der Leyen s-a întors la bordul unui avion Transall mult mai vechi. Ceea ce a fost și mai rușinos era că avionul care s-a defectat era nou, aceasta fiind prima vizită oficială în care von der Leyen a folosit aeronava.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri