Polonia caută soluții pentru a ajuta Ucraina cu muniții și echipamente militare. Noul guvern vrea reapropierea de Kiev

Data publicării:
Stéphane Séjourné Visits Poland
Radoslaw Sikorski (foto) a spus că Polonia s-a „întors dintr-o călătorie îndepărtată în populism” după opt ani de PiS la putere. Sursa foto: Profimedia Images

Noul guvern al Poloniei analizează modul în care poate produce mai multe muniții și echipamente militare, pentru un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Radoslaw Sikorski la Davos, transmite Reuters.

Varșovia a fost un aliat apropiat al Kievului în timpul războiului Rusiei din Ucraina, dar relațiile au fost șubrezite anul trecut de o dispută cu privire la importurile de cereale și de blocarea unor puncte de trecere a frontierei de către transportatorii polonezi care cereau ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem de permise pentru transportatorii ucraineni.

Sikorski a semnalat intenția de a restabili relațiile, pe o bază mai puternică, vizitând Ucraina luna trecută, la scurt timp după numirea sa în noul guvern pro-occidental, când a fost anunțat un nou pachet de ajutor pentru Kiev.

„Ne uităm la toate problemele legate de Ucraina cu ochi proaspeți”, a declarat Sikorski pentru Reuters într-un interviu la Forumul Economic Mondial, din stațiunea de schi elvețiană Davos.

„Examinăm ce opțiuni avem de a produce mai multe muniții și echipamente și, de asemenea, ce mai avem în depozitele noastre.”

Varșovia caută soluții pentru a ajuta Ucraina 

Deși Varșovia a oferit Kievului ajutor militar și financiar de la invazia Rusiei, guvernul anterior din cadrul partidului naționalist Lege și Justiție (PiS) a declarat anul trecut că efectuează doar livrări de arme convenite anterior către Ucraina.

Remarcile lui Sikorski au indicat că Varșovia caută modalități de a produce mai multe muniții și echipamente militare pentru a putea trimite mai mult ajutor militar la Kiev.

„Ceea ce credem și le comunicăm aliaților noștri este că, costul descurajării lui Putin după ce ar cuceri Ucraina ar fi mult mai mare decât costul aprovizionării Ucrainei pentru a se apăra eficient împotriva actului de agresiune al rușilor”, a spus el.

Polonia trebuie să lucreze cu Ucraina pentru rezolvarea provocărilor

Sikorski a salutat un acord încheiat în această săptămână, în baza căruia transportatorii polonezi au fost de acord să-și suspende protestele, cerând ca UE să restabilească un sistem la care a renunțat după invazia Rusiei, dar despre care transportatorii polonezi au spus că a creat o concurență neloială.

Sikorski a recunoscut că Ucraina și Polonia, care este membru atât al UE, cât și al NATO, trebuie să continue să lucreze pentru rezolvarea provocărilor.

„Polonia nu ar trebui să fie țara care suportă cea mai mare parte a costurilor solidarității cu Ucraina în numele întregii Uniunii Europene... costul este inevitabil, îl acceptăm, dar ar trebui să se facă mai corect”, a spus acesta.

Polonia își revine după „era populismului”

El a susținut un SUA intenționează să confiște până la 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, spunând: „Agresorul este cel care ar trebui să plătească pentru daunele aduse Ucrainei”.

Sikorski a spus că Polonia s-a „întors dintr-o călătorie îndepărtată în populism” după opt ani de PiS la putere.

„Sper să inspirăm democrații din întreaga lume că pot câștiga împotriva politicii populiste. Acum trebuie să readucem statul de drept, respectul pentru constituție, respectul pentru drepturile cetățenilor”, a spus el.

Politicienii PiS au fost acuzați de îndepărtarea de democrație în timpul mandatului, dar partidul spune că politicile sale au urmărit să înlăture reziduurile guvernării comuniste, să protejeze suveranitatea Poloniei și să ridice nivelul de trai.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri