Polonia este somată de Bruxelles să schimbe definiția violului

Data publicării:
O femeie care ține în mână o pancartă cu mai multe mesaje și poartă o mască neagră de protecție cu fulger roșu pe mijloc, un simbol al protestelor împotriva înăspririi legii avortului din Polonia, participă la un protest pentru libertatea de alegere în fața Ministerului Educației din Varșovia
O femeie care ține în mână o pancartă cu mai multe mesaje și poartă o mască neagră de protecție cu fulger roșu pe mijloc, un simbol al protestelor împotriva înăspririi legii avortului din Polonia, participă la un protest pentru libertatea de alegere în fața Ministerului Educației din Varșovia. Sursă foto: Profimedia Images

Polonia trebuie să își schimbe definiția legală a violului pentru a proteja mai bine femeile, a transmis joi Consiliul Europei. Declarația a stârnit imediat revoltă în rândul membrilor partidului naționalist și conservator PiS, care guvernează țara, cu privire la la drepturile omului și valorile democratice pe care trebuie să le aibă polonezii, notează Reuters

În ciuda protestelor în masă, guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) de la Varșovia a înăsprit deja legile anti-avort, introducând o interdicţie de facto asupra întreruperilor de sarcină.

Consiliul Europei susţine că Varşovia ar trebui să-şi intensifice eforturile de combatere a violenţei sexuale, inclusiv prin schimbarea definiţiei violului, pentru a se îndrepta de la o definiţie bazată pe forţă la una care acoperă toate actele sexuale lipsite de consimţământ.

„Fără o definiţie a violului bazată pe consimţământ în legea penală, procurorii polonezi vor decide invariabil să nu urmărească inculparea în cazurile în care actul sexual nu este contestat, dar consimţământul este, a precizat Consiliul Europei într-un comunicat.

Polonia ar trebui să-și îmbunătățească, de asemenea, serviciile de îngrijire medicală de urgenţă şi serviciile de asigurare a victimelor violenţelor sexuale, instruind în același timp personalul medical și din poliţie, cât și pe cel care intervine în cazurile de urgenţă. Totodată, Consiliul Europei a cerut ca Polonia să-și intensifice dialogul între stat şi militantele pentru drepturile femeilor. 

Declarația Consiliului Europei este parte dintr-o evaluare privind modul în care ţările implementează Convenţia de la Istanbul din 2014 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Dintre cele 17 state analizate până acum, numai trei, Belgia, Malta şi Suedia, incriminează violenţa sexuală doar pe baza lipsei consimţământului.

Șase dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au ratificat convenția, printre acestea numărându-se Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, Letonia și Lituania.

Drepturile femeilor, unul dintre motivele de dispută între Varșovia și Bruxelles

Drepturile femeilor constituie unul dintre cele câteva domenii în care Varşovia e în dispută cu UE. Având în vedere că Comisia Europeană are puterea de a tăia fondurile europene pentru ţările care încalcă drepturile şi valorile democratice, executivul comunitar condus de Ursula von der Leyen a dat termen Varşoviei ca până miercuri să răspundă la criticile provocate de decizia unor comunităţi poloneze de a se declara libere de LGBTQ. Această obligație a intervenit pe fondul disputei între Comisia Europeană și Polonia asupra drepturilor membrilor comunităţii LGBTQ, transmite Agerpres. 

Polonia protestează după ce Comisia Europeană a blocat fonduri UE pentru câteva oraşe ce au adoptat rezoluţii anti-LGBT
Imagine de la unul din protestele în care mii de persoane au protestat față de decizia Poloniei de a se va retrage din tratatul european privind violenţa împotriva femeilor. Sursă foto: Profimedia Images

Ministerul Familiei şi Politicii Sociale din Polonia a contestat îngrijorările Comisiei Europene privind faptul că o astfel de atitudine constituie un act discriminatoriu, afirmând într-un comunicat publicat miercuri că declarația respectivelor comunităţi poloneze care s-au declarat libere de LGBTQ nu a afectat dreptul nimănui de a trăi şi lucra în regiune.

De asemenea, Varşovia a precizat că va acoperi deficitul forței de muncă dacă aşa-numitele zone intitulate libere de LGBTQ pierd accesul la fondurile europene.

Oficialul polonez a mai precizat că au fost instituite proceduri pentru protejarea tuturor cetățenilor împotriva discriminării în cadrul proiectelor finanțate de UE, subliniind că acestea sunt implementate în conformitate cu legislația UE.

În cazul în care consideră că raționamentul este defect, poate spune Poloniei să facă anumite modificări sau să dea în judecată Varșovia la instanța de top a UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că răspunsul Poloniei în privința acestui subiect este analizat. Dacă răspunsul va fi unul deficitar, executivul UE ar putea cere noi măsuri din partea autorităţilor poloneze sau poate introduce chiar o acţiune în justiţie.

Citește și: Polonia a fost condamnată la CEDO pentru discriminarea unei mame care și-a declarat homosexualitatea

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri