Galerie Foto Povestea celor 28.000 de rățuște de cauciuc care au cutreierat oceanele lumii. Fenomenul pe care l-au creat

Data actualizării: Data publicării:
Rățuște de cauciuc aruncate în apă în timpul unui festival în Germania.
Rățuște de cauciuc aruncate în apă în timpul unui festival în Germania. Foto: Profimedia

În urmă cu 31 de ani, o navă cargo s-a răsturnat în Pacificul de Nord, iar peste 28.000 de rățuște de cauciuc și alte jucării de baie care proveneau din China și erau transportate în SUA au ajuns în apă. De-a lungul anilor, rățuștele s-au plimbat pe oceanele lumii, devenind un obiect de studiu. I-au ajutat pe cercetătători să afle mai multe despre curenții oceanici. Au dat însă naștere și unui fenomen: festivaluri ale rățuștelor galbene au avut loc în mai multe orașe din lume.

Rățuște de cauciuc aruncate în apă în timpul unui festival în Chicago. Foto: Profimedia
Rățuște de cauciuc aruncate în apă în timpul unui festival în Chicago. Foto: Profimedia

Reconstituirea timpului de care au avut nevoie jucăriile pentru a ajunge în diferite părți ale lumii și a rutelor pe care le-au parcurs au oferit perspective neașteptate asupra curenților oceanici.

Oceanograful american Curtis Ebbesmeyer a avut un rol principal în acest studiu, după ce adunase date asemănătoare după un alt naufragiu, petrecut cu câțiva ani înainte.

Rațele s-au învârtit mai întâi în sens invers acelor de ceasornic în curentul Pacificului de Nord, de la Sitka, pe coasta Alaskăi, de-a lungul Insulelor Aleutine, pe lângă Peninsula Kamceatka și în cele din urmă au traversat înapoi Pacificul în sus, pe coasta de vest a SUA până în Alaska.

În 1994, 1998, 2001 și 2003, Ebbesmeyer a primit rapoarte despre rățuște care au ajuns la Sitka, sugerând că unele dintre jucării făcuseră câteva tururi în cerc.

Altele au scăpat de vortex și au ajuns în Hawaii și Australia. La începutul anilor 2000, oamenii încă mai găseau rățuște eșuate la țărm pe coasta de est a SUA, precum și în Scoția și Anglia.

Oamenii de știință spun că jucăriile au plutit spre nord prin strâmtoarea Bering, în Oceanul Arctic, ajungând în Groenlanda, unde este posibil să fi rămas prinse în apele înghețate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri