Povestea tabloului „dispărut”, în valoare de 100 de milioane de euro, de care autoritățile din Italia au uitat pur și simplu

Data publicării:
carabinieri cu tabloul lui botticelli considerat disparut
Un tablou al maestrului Sandro Botticelli din secolul al XV-lea, considerat dispărut, a fost găsit într-o casă din sudul Italiei, Foto: Soprintendenza archeologia di Napoli

Un tablou al maestrului Sandro Botticelli din secolul al XV-lea, considerat dispărut, a fost găsit într-o casă din sudul Italiei, relatează CNN.

Icoana Fecioarei Maria și a pruncului Hristos a fost descoperită într-o casă din orașul Gragnano, lângă Napoli, potrivit Unității Carabinierilor de Protecție a Patrimoniului Cultural din Napoli.

Tabloul artistului cunoscut pentru operele „Nașterea lui Venus” și „Primavera” este estimat de autoritățile italiene la cel puțin 100 de milioane de euro. A fost comandat de Biserica Romano-Catolică în 1470.

Lucrarea de 58x80 de centimetri, pictată în culori tempera pe lemn, s-a aflat într-o biserică din suburbia napolitană Santa Maria la Carità încă de la începutul anilor 1900, după ce biserica pentru care a fost pictată a ars.

Când un cutremur a avariat biserica, în 1982, tabloul a fost dat de parohie unei familii locale pe nume Somma, ca să o păstreze, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului italian al Culturii, care a declarat pentru CNN că există un decret oficial prin care este încredințată pictura și că familia nu se confruntă cu nicio acuzație.

În primii ani, autoritățile locale au verificat starea tabloului și au dat familiei Somma sfaturi privind păstrarea acestuia.

Dar controalele s-au oprit în anii 1990, iar pictura a fost trecută în inventarul cu lucrări dispărute al Ministerului Culturii.

Lista este actualizată frecvent, iar în această vară tabloul lui Botticelli a localizat la familia Somma, care l-a expus în casa lor de-a lungul anilor, și a fost recuperat.

„Este o lucrare total necunoscută publicului, care va fi acum expusă din nou datorită intervenției statului. Am acționat în mod administrativ, fără a apela la Parchet sau la un sechestru, datorită și medierii primarului”, a spus comandantul Massimiliano Croce.

„Familia continuă să dețină titlul asupra lucrării, care, totuși, va fi păstrată într-un muzeu”, a adăugat Croce.

Pictura o înfățișează pe Fecioara Maria, cu părul blond acoperit de un văl, ținându-l în poală pe pruncul Iisus.

Are nevoie de restaurare, deoarece în unele locuri lipsește vopseaua și a fost zgâriat, probabil în timpul cutremurului din anii 1980 și în timpul mutărior ulterioare.

Se crede aceasta că este una dintre ultimele picturi ale maestrului, care a murit în 1510. Va fi expusă într-unul dintre muzeele naționale din Napoli, dar restaurarea va dura cel puțin un an, potrivit Ministerului Culturii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri