Premierul Poloniei: UE și Rusia sunt de acord că este nevoie de un plan pentru Kaliningrad

Data publicării:
tir cu marfa trece pe langa semn rutier Kaliningrad
Foto: Profimedia

Uniunea Europeană și Rusia au căzut de acord că este nevoie de un plan privind tranzitul de bunuri între Rusia și exclava Kaliningrad, a declarat joi premierul polonez, potrivit Reuters.

Oficialii europeni poartă discuții pentru exceptarea exclavei de la sancțiuni - care afectează produsele industriale, cum este oțelul - care s-ar putea încheia cu un acord la începutul lui iulie, dacă și Lituania este de acord, potrivit dezvăluirilor de miercuri ale agenției Reuters. 

Kaliningrad, care este înconjurată de țări UE și care se bazează pe căi ferate și șosele prin Lituania pentru aducerea majorității bunurilor, a fost supusă sancțiunilor care blochează unele transporturi din Rusia.

„Cele două părți au convenit că trebuie ajuns la un plan care să nu încalce implementarea sancțiunilor, pentru că, serios vorbind, Kaliningrad este o parte foarte mică a Rusiei”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Lituania, care a fost una dintre republicile fostei URSS, este acum unul dintre cei mai vocali critici din UE ai Rusiei și și a avut mai multe contre cu oficiali din Germania și de la Bruxelles, care vor să detensioneze situația.

„Polonia susține cât de mult poate Lituania în discuțiile cu Comisia Europeană în privința dezvoltării... unui mecanism potrivit pentru tranzitul bunurilor între Kaliningrad și Rusia”, a mai spus Morawiecki.

În virtutea sancţiunilor pe care UE le-a impus Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, începând din 17 iunie Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu elimină „blocada” pe care, conform Moscovei, guvernul de la Vilnius a impus-o la „sugestia evidentă şi la cererea” SUA.

Potrivit surselor citate acum de Reuters, oficialii europeni discută în prezent - demers sprijinit şi de Germania - despre o posibilă exceptare a Kaliningradului de la aplicarea sancţiunilor, dar pentru aceasta este nevoie ca şi Lituania să fie de acord.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri