Premierul Suediei se distanțează de liderul extremei drepte și condamnă mesajul acestuia, de a demola moscheile

Data publicării:
Swedish Prime Minister Ulf Kristersson (in picture) and Finnish Prime Minister Petteri Orpo during a joint press confere
„Cred că este un mod lipsit de respect şi polarizant de a te exprima”, a declarat, luni, Ulf Kristersson (foto). Sursa foto: Profimedia Images

Premierul suedez  încearcă să evite un scandal internațional, după  declaraţiile „lipsite de respect” ale liderului extremei drepte, Jimmie Akesson, care a cerut demolarea moscheilor. Ulf Kristersson a denunţat luni afirmațiile acestuia făcute într-un discurs pe care liderul Partidului Democraţii Suedezi (SD) l-a ținut la congresul anual al partidului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Liderul Partidului Democraţii Suedezi (SD), Jimmie Akesson, a afirmat sâmbătă, într-un discurs la congresul anual al partidului, că vrea să distrugă moscheile care poartă mesaje „antisuedeze”.

„Trebuie, de asemenea, să începem confiscarea şi demolarea moscheilor unde se răspândeşte propagandă antidemocratică, antisuedeză, homofobă, antisemită sau dezinformare generală”, a spus el.

Ulf Kristersson, un conservator al cărui guvern de coaliţie este susţinut de SD, dar nu are niciun membru al SD în rândurile sale, a condamnat declaraţiile.

„Cred că este un mod lipsit de respect şi polarizant de a te exprima”, a declarat el luni pentru postul public SVT.

„Oferă o imagine proastă a ceea ce reprezintă Suedia pe plan internaţional”, a adăugat el.

Reacțiile internaționale și cele din Suedia l-au obligat pe Kristersson să reacționeze

Reacţiile din Suedia şi din străinătate la declaraţiile lui Akesson l-au îndemnat pe prim-ministru să reafirme, într-un mesaj pe X (fostă Twitter), „dreptul constituţional la libertatea religioasă” în Suedia.

„În Suedia, nu demolăm lăcaşurile de cult. Ca societate, trebuie să luptăm împotriva extremismului violent, indiferent de motivele sale, dar trebuie să facem acest lucru în cadrul unui stat democratic şi al statului de drept”, a spus Kristersson.

Fostul premier social-democrat Magdalena Andersson i-a cerut duminică lui Kristersson să denunţe oficial remarcile liderului SD şi să demită toţi funcţionarii publici ai SD care lucrează în cabinetele ministeriale.

„Dăunează imaginii Suediei, nu ne ajută la candidatura la NATO şi creşte polarizarea în ţară. Nu acordă prioritate Suediei şi securităţii poporului suedez”, a scris ea la X.

Suedia, a cărei cerere de aderare la NATO este suspendată în aşteptarea ratificării de către Ungaria şi Turcia, şi-a văzut relaţiile cu mai multe ţări din Orientul Mijlociu tensionate în timpul verii.

Arderea Coranului a declanşat proteste împotriva Suediei în mai multe dintre aceste ţări. Protestatarii au luat cu asalt ambasada suedeză din Bagdad de două ori în iulie.

În 2022, Suedia a fost ţinta unei campanii de dezinformare care susţinea că serviciile sociale suedeze „răpesc copii musulmani” şi îi plasează în case creştine, ceea ce autorităţile au fost nevoite să nege.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri