Premierul Ucrainei merge la granița blocată de fermierii polonezi. „Suntem gata să negociem”

Data publicării:
denis smihal
Premierul ucrainean Denis Șmîhal. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, şi membri ai guvernului său se vor deplasa vineri la frontiera cu Polonia, blocată de agricultori polonezi furioşi, a anunţat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează AFP, potrivit Agerpres. 

„Suntem gata să negociem, să luăm decizii, să facem paşi de întâmpinare”, a declarat Zelenski, adăugând că nu ştie „dacă partea poloneză va fi acolo sau nu”, la o zi după apelul său la negocieri mai devreme de sâmbătă între guvernele celor două ţări, pentru a depăşi blocajul.

Preşedintele ucrainean a declarat miercuri că guvernul său se va deplasa la frontiera poloneză înainte de sâmbătă, 24 februarie, data când vor fi marcaţi doi ani de la declanşarea invaziei ruse, îndemnându-l totodată pe prim-ministrul polonez Donald Tusk să facă acelaşi lucru.

Drept răspuns, Tusk a amintit joi că o reuniune între cele două guverne era deja prevăzută pentru 28 martie, la Varşovia.

El a dat asigurări că discuţiile politice între miniştrii celor două ţări „au loc neîncetat” şi că el însuşi rămâne „în contact permanent” cu omologul său ucrainean.

Totodată, el a anunţat că Polonia va înscrie punctele de trecere de la frontiera cu Ucraina pe lista „infrastructurilor critice”, pentru a evita perturbările ce ar putea avea impact asupra livrărilor de ajutoare militare şi umanitare.

După îndelungata blocare a frontierei de către camionagii, agricultorii polonezi au început o nouă acţiune de protest. Ei au blocat puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, denunţând în special importurile agroalimentare ce provin din această ţară, considerate „necontrolate”, şi politica agricolă europeană.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri