Președintele pro-rus al Bulgariei a blocat livrarea de blindate Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
rumen radev face declaratii
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Foto: Profimedia Images

Preşedintele bulgar Rumen Radev a anunțat, luni, că s-a opus acordului dintre țara sa și Ucraina prin care Kievul urma să primească 100 de vehicule blindate, trimițând acordul înapoi în Parlament, scrie siteul bulgar de știri Novinite.

Radev s-a declarat în mod repetat împotriva asistenței militare pentru Kiev și a fost acuzat că a luat o poziție pro-Moscova. Poziția sa l-a pus în contradicție cu guvernul pro-ucrainean al prim-ministrului Nikolai Denkov.

Acordul, semnat între Ministerul de Interne bulgar și Ministerul Apărării ucrainean la Sofia pe 8 august și la Kiev pe 13 noiembrie, a fost în cele din urmă ratificat de parlamentul bulgar pe 22 noiembrie.

Acesta prevede furnizarea a 100 de vehicule blindate mai vechi din stocurile Ministerului de Interne împreună cu armament și piese de schimb, în ​​mod gratuit.

Denkov crede că parlamentul va depăși veto-ul lui Radev. Legislativul bulgar are dreptul de a anula dreptul de veto și de a trimite acordul în continuare fără nicio modificare printr-un vot cu majoritate simplă.

„Acest veto va fi ocolit, așa că nu văd nimic de comentat”, a spus premierul.

Președintele și-a justificat opoziția subliniind potențialele nevoi interne pentru vehicule. El a spus că acestea ar putea fi folosite pentru protejarea granițelor Bulgariei sau pentru a ajuta cetățenii în timpul dezastrelor din zone îndepărtate.

Comisia parlamentară de apărare a aprobat acordul cu mențiunea că vehiculele nu mai sunt necesare și ar putea, prin urmare, să fie livrate Ucrainei.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri