Rezultate parțiale la alegerile din Ungaria: Viktor Orban conduce detașat după numărarea a peste 98% din voturi

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban pune un buletin de vot într-o urnă de vot
Viktor Orban, votând la alegerile parlamentare din 3 aprilie, primele în care se confruntă cu o opoziție unită. Foto: Profimedia Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, obține al patrulea mandat consecutiv după alegerile legislative de duminică, în contextul în care alegătorii au sprijinit poziţia sa prudentă faţă de războiul Rusiei în Ucraina şi campania sa pentru valori creştine tradiţionale, notează agenția Reuters. Mai mult, în ciuda așteptărilor optimiste ale opoziției, Viktor Orban și-a asigurat chiar o majoritate absolută, de două treimi, în Parlamentul de la Budapesta.

ACTUALIZARE 8:13 Partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, a câştigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din voturi, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional.

Cu acest avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în parlament.

Prezenţa la vot a fost puternică, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018.

ACTUALIZARE 2:00 Numărătoarea voturilor se apropie de sfârșit. Au fost procesate peste 95 la sută din voturi, iar proporțiile se mențin:

  • Fidesz-KDNP: 53,25 la sută
  • opoziția unită: 34,85 la sută
  • Patria Noastră: 6,24 la sută

Repartizarea locurilor în Parlament: 

  • Fidesz-KDNP: 135 de mandate
  • opoziția unită: 56 de mandate
  • Patria Noastră: 7 mandate
  • MNOÖ (minoritatea germană): 1 mandat

ACTUALIZARE ORA 0:30 Deja au fost procesate peste 80 la sută din voturi, iar situația rămâne net favorabilă lui Viktor Orban, chiar dacă există un mic recul al procentelor obținute în favorarea opoziției, potrivit 24.hu:

  • FIDESZ-KDNP - 53, 96 la sută
  • opoziția unită - 34,18 la sută
  • Patria Noastră (MKKP) - 6,34 la sută

ACTUALIZARE LUNI, ORA 00:10 După numărarea a aproape trei sferturi din buletinele de vot (74,52%), Viktor Orban păstrează un avantaj considerabil:

  • Fidesz: 54,45 la sută
  • Opoziția unită: 33,72 la sută
  • Mișcarea Patria Noastră: 6,40 la sută

În ceea ce privește circumscripțiile uninominale, după numărarea a 83,35 la sută din voturi, Fidesz are 88 de locuri, iar alianța de opoziție 18 locuri. 

În aceste condiții, se prefigurează următoarea componență a Parlamenului unicameral, care are 199 de locuri: Fidesz și partenerul său de coaliție, KDNP (Partidul Popular Creștin-Democrat), vor avea 135 de mandate, opoziția unită - 57 de mandate, iar Mișcarea Patria Noastră - 7 mandate, ceea ce ar însemna că Viktor Orban va beneficia de o majoritate de două treimi.

ACTUALIZARE 23:30 Potivit rezultatelor preliminare, după procesarea a peste 57 la sută din voturi, partidul FIDESZ al premierului Orban este lider, cu 55,75 la sută din voturi, faţă de cele 32,55 la sută obținute de alianţa formată de şase partide de opoziţie, arată index.hu.

Surpriza vine însă din partea unei mișcări radicale, de extremă dreapta, Mișcarea Patria Noastră, care are 6,5 la sută din voturi, ceea ce îi asigură intrarea în Parlament.

FIDESZ a fost, de asemenea, pe locul întâi în majoritatea circumscripţiilor uninominale, potrivit rezultatelor parțiale.

ACTUALIZARE 22:30 Au apărut primele rezultatele parțiale de la alegerile parlamentare din Ungaria – după numărarea a 23% din voturi, partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, Fidesz, are 59.99%, în timp ce opoziția unită ocupă locul doi cu 28.89%, scrie 24.hu.

La puțin timp după închiderea urnelor, și Viktor Orban, dar și rivalul său din opoziție, Peter Marki-Zay și-au proclamat victoria. 

Până acum, numărul voturilor numărate rămâne mic, iar competiția pare să fie una strânsă. 

Viktor Orban versus opoziția unită

Alianța opoziției de la Budapesta este formată din șase partide și este condusă de Peter Marki-Zay, un primar de oraș mic. Alianța partidelor de opoziție include Coaliția Democrată, Socialiștii, liberalii și Jobbik, fostul partid de extremă-dreapta, acum de centru-dreapta. 

În stilul său caracteristic, pentru a deturna din nou atenția de la propriile sale probleme și pentru a-și energiza susținătorii conservatori, Orban a programat în ziua alegerilor și un referendum pe teme LGBT, el prezentându-se ca apărător al valorilor familiei tradiționale, unul din principalele puncte ale campaniei sale electorale.

În vârstă de 49 de ani, Peter Marki-Zay a intrat pe neașteptate în prim-planul politicii din Ungaria, după ce a fost ales, la sfârșitul anului trecut, candidat comun al opoziției, în ciuda faptului că alte nume, precum primarul Budapestei, erau considerate favorite.

Peter Marki-Zay se descrie drept un politician de dreapta dezamăgit de FIDESZ și până să fie desemnat principal contracandidat al lui Viktor Orban, principala lui reușita lui politică a fost, în 2018, aceea de a fi ales primar într-un oraş cu 44.000 de locuitori, Hodmezovasarhely, din sud-est, care era considerat un bastion al majorităţii de la putere.

Fost alegător al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, Peter Marki-Zay a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

Cum se explică succesul lui Viktor Orban, care este de 12 ani la putere

Viktor Orban a profitat de situația creată de invazia rusă din Ucraina și a reușit să convingă electoratul de bază al partidului său, Fidesz, că alianța de opoziție formată din șase partide, condusă de Peter Marki-Zay, care a promis să refacă legăturile cu Uniunea Europeană, ar putea duce țara la război, comentează Reuters.

Victoria sa confortabilă l-ar putea încuraja pe premierul în vârstă de 58 de ani să-și continue agenda sa politică, despre care criticii spun că subminează normele democratice și urmărește amuțirea presei ostile.

„Acesta este rezultatul pe care îl poți obține într-o țară în care o persoană are control total asupra presei și unde nu există nicio dezbatere”, a declarat Katalin Cseh, europarlamentar de opoziție. „Vom continua să luptăm pentru patria noastră, pentru ca Ungaria să fie într-o zi o țară fericită și liberă”, a promis ea.

Unul dintre cei mai longevivi lideri europeni, Viktor Orban a fost un susținător vocal al politicilor anti-imigrație și s-a opus sancțiunilor dure împotriva Moscovei în materie de energie.

Criticii spun că el și-a consolidat puterea revizuind Constituția, preluând controlului asupra majorității mijloacelor de comunicare în masă și punându-și oameni loiali în posturi guvernamentale-cheie.

El se bucură de susținere în rândul alegătorilor mai în vârstă și mai săraci și al familiilor, care aderă la valorile sale creștine tradiționale și care beneficiază de o serie de scutiri de taxe și de plafonarea prețului la combustibil și la unele produse alimentare.

Alegerile din Ungaria au avut loc într-un moment în care problemele energetice pe plan internațional și lipsa acută de forță de muncă în regiune au alimentat creșterea inflației în întreaga Europă Centrală. În Ungaria, creșterea prețurilor de consum a atins în luna februarie un maxim al ultimilor 15 ani, ajungând la 8,3 la sută.

Viktor Orban a condamnat invazia rusă și nu s-a opus prin veto la nicio sancțiune a Uniunii Europene împotriva Moscovei, chiar dacă a declarat că nu este de acord cu acestea. Însă a interzis orice transport de arme către Ucraina pe teritoriul ungar, confruntându-se aici cu critici din partea tradiționalilor săi aliați naționaliști din Polonia.

Parlamentul de la Budapesta are 199 de locuri, dintre care 106 sunt ocupate în circumscripții individuale, pe baza sistemului de vot uninominal majoritar. Alți 93 de deputați vor fi aleși prin reprezentare proporțională pe liste naționale, care sunt formate din liste de partid și liste ale minorităților naționale.

Editor : Adrian Dumitru | Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri