Putin l-a înlăturat pe Şoigu

Data actualizării: Data publicării:
soigu si putin foto kremlin ru
Foto: Serghei Șoigu și Vladimir Putin / Sursa foto: Kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit pe Serghei Șoigu, aliatul său pe termen lung, din funcția de ministrul al apărării, la peste doi ani de la începutul războiului din Ucraina. Putin a semnat duminică decretul, care a intrat imediat în vigoare.

După ce Mihail Mișustin a fost confirmat ca premier de către Duma de Stat, vineri, acesta a prezentat lista cu miniștrii noului Executiv, care conform legii trebuie format după depunerea jurământului președintelui.

Dar, potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Astfel că, Vladimir Putin numește candidaţii la posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se consultă cu Consiliul Federaţiei.

Duminică, Camera Superioară a Parlamentului a transmis că Putin l-a desemnat pe Andrei Belousov, fost vicepremier, drept nou ministru al Apărării, în locul aliatului său Serghei Șoigu, scrie Reuters.

Cine este Andrei Belousov

În guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, notează News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie - 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus. 

Ce funcție primește Șoigu

Serghei Şoigu a fost numit secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, printr-un decret semnat de președintele rus, conform TASS. Postul a fost ocupat până acum de Nikolai Patruşev, care a fost demis de Putin. 

În calitate de secretar al Consiliului de Securitate, Serghei Şoigu va superviza, printre altele, activitatea Serviciului Federal pentru Cooperarea Tehnico-Militară, care a fost transferat recent în subordinea directă a preşedintelui. În plus, potrivit lui Peskov, el va deveni un "adjunct prezidenţial" în cadrul Comisiei militaro-industriale. Putin este în prezent preşedintele acesteia, în timp ce primul său adjunct în acest organism este Dmitri Medvedev.

Schimbările, care vor fi aprobate cu siguranță de parlamentari, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a făcut la capitolul militar de la trimiterea a zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022, în ceea ce el a numit o operațiune militară specială.

Tehnic, schimbarea îi oferă lui Șoigu o slujbă care este considerată din punct de vedere tehnic ca fiind superioară rolului său în ministerul apărării, asigurându-i astfel continuitate și salvându-i într-un fel reputația, notează Reuters.

Numirea lui Belousov, un oficial civil cunoscut mai degrabă pentru activitatea sa de economist, decât pentru cunoștințele pe câmpul de luptă, este cea mai mare surpriză. Schimbarea va fi, de asemenea, probabil văzută de o încercare a lui Putin de a supune cheltuielile pentru apărare unui control mai atent pentru a se asigura că fondurile sunt cheltuite efectiv, după ce mâna dreaptă a lui Șoigu și ministru adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat cu acuzația că a luat mită.

Valeri Gherasimov și Serghei Lavrov își păstrează funcțiile

Şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, care supervizează personal războiul din Ucraina, rămâne în funcţie, a transmis Kremlinul. Și Serghei Lavrov rămâne la șefia ministerului de Externe.

Numirea lui Belousov "nu va schimba în niciun fel sistemul actual de coordonate" în "componenta militară", a precizat Peskov, conform News.ro.

La fel, şi şefii spionajului rus, au fost păstraţi în funcţie. Directorul FSB (serviciul federal de securitate) rămâne Aleksandr Bortnikov, în timp ce la conducerea spionajului extern (SVR) este menţinut Serghei Narîşkin.

Alte posturi-cheie au următoarele nume:

- Şeful Gărzii Naţionale a Rusiei - Viktor Zolotov

- Serviciul Federal al Gărzilor (FCO) - Dmitri Kocinev 

- Ministrul de interne - Vladimir Kolokolţev

- Prim-vicepremier - Denis Manturov

- Vicepremierul care supervizează energia şi economia - Aleksandr Novak

- Viceprim-ministrul care se ocupă de agricultură şi ecologie - Dmitri Patruşev

- Viceprim-ministrul care supraveghează transporturile - Vitali Saveliev

- Ministrul agriculturii - Oksana Lut (a fost Dmitri Patruşev)

- Ministrul de finanţe - Anton Siluanov

- Ministrul economiei - Maksim Reşetnikov

- Ministrul energiei - Serghei Ţivilev (a fost Nikolai Şulghinov)

- Ministrul comerţului şi industriei - Anton Alihanov (a fost Denis Manturov).

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta