Putin recunoaște noua contraofensivă ucraineană dar deja susține că ea „a eșuat”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a recunoscut, joi, că există o nouă contraofensivă a trupelor armatei ucrainene în regiunea Zaporojie din sudul țării, pe care invadatorii susțin că au anexat-o, dar a încercat să minimalizeze impactul acesteia, susținând că „a eșuat” și că „inamicul a fost respins cu mari pierderi”.

Dictatorul de la Moscova a făcut declarațiile pentru televiziunea publică rusească. Acolo, Putin a susținut că „inamicul nu a avut succes pe niciunul din sectoarele frontului”, că „toate încercările au fost respinse” și că „inamicul a fost respins cu mari pierderi”.

Putin a mai susținut și că armata ucraineană ar fi pierdut în ultimele 24 de ore, peste 200  de soldați numai în atacul de la sud de orașul Orihiv. Acolo, miercuri, armata ucraineană a lansat un atac major pe una dintre țintele noii contraofensive. 

„Din păcate, şi noi am suferit pierderi. Dar diferenţa este colosală. Am suferit de zece ori mai puţine pierderi decât adversarul, care a folosit un mare număr de blindate”, a mai încercat dictatorul rus să minimalizeze impactul contraofensive ucrainene. 

Atacul puternic lansat de armata ucraineană în provincia Zaporojie ar putea fi, însă, punctul de inflexiune al contraofensivei ucrainene declanşate pe 4 iunie, care în tot acest timp a întregistrat doar înaintări minore ce s-au măsurat de-a lungul liniei frontului mai mult în metri decât în kilometri, cu preţul unor pierderi semnificative de echipamente (inclusiv tancuri şi blindate occidentale) şi în rândul trupelor ucrainene lipsite de sprijin aerian şi care au de trecut obstacole majore constând în linii defensive ruseşti fortificate şi protejate de câmpuri de mine.

Prin acest atac, armata ucraineană urmăreşte mai multe obiective, respectiv recuperarea controlului asupra centralei nucleare Zaporojie şi înaintarea către Marea Azov pe axa Orihiv-Melitopol pentru a tăia coridorul terestru at trupelor ruse către Crimeea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri