Radovan Karadzic, condamnat pe viață pentru genocidul de la Srebenița, va fi mutat într-o închisoare din Marea Britanie

Data publicării:
Radovan Karadzic in timpul procesului
Radovan Karadzic își va ispăși restul condamnării pe viață într-o închisoare din Marea Britanie. Foto: Profimedia

Guvernul britanic a acceptat ca fostul lider sârb Radovan Karadzic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocidul de la Srebenița, să fie transferat într-o închisoare din Marea Britanie pentru a-și îndeplini restul pedepsei, a anunțat miercuri guvernul de la Londra, într-un comunicat.  

"Radovan Karadzic este unul dintre puținii oameni găsiți vinovați pentru genocid. A fost responsabil pentru masacrarea de bărbați, femei și copii în genocidul de la Srebenița și a contribuit la asediul de la Sarajevo prin atacuri nemiloase împotriva civililor. Suntem mândri de faptul că, de la sprijinul pentru a asigura arestarea sa, până la celula de închisoare care îl așteaptă, Marea Britanie a contribuit 30 de ani la înfăptuirea justiției pentru aceste crime atroce", este citat ministrul britanic Externe, Dominic Raab, în comunicat.

Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, a fost condamnat în martie 2019 la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Yugoslavie, din 1992-1995. El fusese condamnat la 40 de ani de închisoare în primă instanță.

Poet şi psihiatru devenit lider politic nemilos al sârbilor bosniaci, Karadzic a fost condamnat pentru 10 capete de acuzare, între care genocidul de la Srebrenica, unde aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi.

El a fost arestat în 2008, într-un autobuz, la periferia Belgradului.

Aproximativ 100.000 de persoane au murit şi alte 2,2 milioane au rămas fără adăpost în luptele din Bosnia (1992-1995) între musulmani, sârbi şi croaţi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri