Reacția Chinei la acuzația că ajută Rusia în războiul din Ucraina: „China nu acceptă nicio critică sau presiune în acest sens”

Data actualizării: Data publicării:
China nu are legături cu Rusia
Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Foto: Profimedia

China a declarat miercuri, 10 aprilie, că respinge orice „critici sau presiuni” care vizează legăturile sale cu Rusia. Această declarație vine după ce Statele Unite au avertizat că vor trage la răspundere Beijingul dacă Rusia reușește să facă noi câştiguri teritoriale în Ucraina, informează News.ro, conform Associated Press.

Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că „China şi Rusia au dreptul la o cooperare economică şi comercială normală. Nu ar trebui să existe nicio interferenţă sau limite în acest tip de cooperare. China nu acceptă nicio critică sau presiune în acest sens”. Aceasta a adăugat și că „Dacă o ţară este cu adevărat preocupată de pacea din Ucraina şi speră la o încetare rapidă a crizei, ar trebui mai întâi să reflecteze asupra cauzelor profunde ale crizei".

Kurt Campbell, adjunctul secretarului american de stat avertizase marți, 9 aprilie, că noi cuceriri teritoriale ale Rusiei în Ucraina după doi ani de război, ar putea „modifica echilibrul de putere în Europa într-un mod care, sincer, este inacceptabil". Oficialul american a mai declarat în cadrul unei reuniuni a Comisiei naţionale pentru relaţiile dintre SUA şi China și că „Am spus direct Chinei că, dacă va continua va avea un impact asupra relaţiei dintre Statele Unite şi China. Nu vom sta degeaba şi vom spune 'totul este în regulă. Este împotriva intereselor noastre". 

Diplomatul american a răspuns la o întrebare referitoare la vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în China în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat dispus să consolideze coordonarea între cele două ţări.

Cele două ţări şi-au intensificat contactele în ultimii ani, iar parteneriatul lor strategic a devenit tot mai strâns de la invazia Rusiei în Ucraina. Analiştii informează că China are avantaj în relaţia cu Rusia pentru că influenţa a crescut pe măsură ce izolarea internaţională a Moscovei se adânceşte. Beijingul a declarat că „a jucat întotdeauna un rol constructiv" în căutarea unei idei pentru soluționarea războiului din Ucraina. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri