Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer. Ce se știe până acum

Data actualizării: Data publicării:
King Charles hospital visit
Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer. FOTO: Profimedia Images

Regele Charles al III-lea are cancer. Anunțul a fost făcut de Palatul Buckingham, iar suveranul britanic a început deja tratamentul. Comunicatul oficial nu a precizat de ce formă a maladiei suferă regele, dar spune că boala a fost descoperită în timpul operației de prostată, pe care a suferit-o recent. Nu este, însă, cancer de prostată. Un comunicat de presă lansat de Palatul Buckingham a adus la cunoștința publicului diagnosticul dat de medici regelui Charles. Fără să precizeze unde este localizată boala, sau cât de avansată, Palatul subliniază că nu este vorba despre cancer de prostată însă afecțiunea a fost localizată în timpul procedurilor efectuate în cadrul intervenției pentru adenom de prostată.

ACTUALIZARE 10.40 Prințul Harry este așteptat să sosească astăzi în Marea Britanie, după ce mașina sa a fost văzută pe aeroportul din Los Angeles, scrie BBC.

La scurt timp după anunțul de luni făcut de Palatul Buckingham, echipa prințului Harry a spus că acesta va merge în Marea Britanie pentru a-și vedea tatăl, în timp ce soția sa Meghan va rămâne în California cu cei doi copii ai lor.

Zborul spre Marea Britanie ar urma să dureze aproximativ 11 ore.

În timp ce relația lui Harry cu familia sa a fost tensionată de când s-a mutat în SUA, el a menținut legătura cu tatăl lui.

Știrea inițială

Fotografiat duminică, la Sandringham, după slujba de duminică, monarhul pare în stare bună. Le-a făcut, oamenilor, cu mâna și a schițat, chiar, un zâmbet. Charles, în vârstă de 75 de ani, a început tratamentul și va sta departe de blițurile aparatelor de fotografiat până la încheierea procedurilor, dar perioada nu a fost menționată.

El va fi tratat ca un „pacient ambulatoriu”, ceea ce înseamnă că nu va trebui să rămână în spital în timpul tratamentului.

Regele și-a început tratamentul luni și „rămâne acasă la Londra în această seară”, a confirmat un purtător de cuvânt.

Deși detaliile despre modul în care a fost diagnosticat cancerul regelui nu au fost divulgate, testele de diagnosticare pentru cancer pot implica teste de sânge, scanări și biopsii. O biopsie este o procedură medicală care implică prelevarea unei probe mici, astfel încât să poată fi examinată la microscop pentru a identifica dacă există celule anormale prezente.

Comunicatul Palatului Buckingham

"În timpul recentei intervenţii medicale a Regelui pentru mărirea benignă a prostatei, a fost observată o problemă separată care suscita îngrijorare. Testele de diagnosticare ulterioare au identificat o formă de cancer.

Majestatea Sa a început astăzi un program de tratamente regulate, timp în care a fost sfătuit de medici să-şi amâne îndatoririle publice. Pe parcursul acestei perioade, Majestatea Sa va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei.

Regele este recunoscător echipei sale medicale pentru intervenţia rapidă, care a fost posibilă datorită procedurii sale recente din spital. El rămâne pe deplin pozitiv în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină cât mai curând posibil la îndatoririle publice complete.

Majestatea Sa a ales să împărtăşească diagnosticul său pentru a preveni speculaţiile şi în speranţa că poate ajuta la înţelegerea publică a tuturor celor din întreaga lume care sunt afectaţi de cancer".

Ce se știe până acum

  • Luni seara, în jurul orei locale 18.00 (20:00, ora României) Palatul Buckingham a emis un comunicat prin care a anunţat că Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer.
  • Nu se ştie ce tip de cancer are regele, care este în vârstă de 75 de ani, dar Palatul spune că nu este vorba de cancer de prostată. Cu puţin mai mult de o săptămână în urmă, regele a fost internat în spital pentru o operaţie de prostată mărită
  • Palatul a descris "forma sa de cancer" ca fiind o "problemă separată de îngrijorare", neavând legătură cu afecţiunea la prostată.
  • Regele s-a întors la Londra de la proprietatea sa Sandringham, luni dimineaţă, pentru a începe tratamentul ca pacient în ambulatoriu. Palatul transmite că este "pe deplin pozitiv" cu privire la tratamentul pe care îl primeşte
  • Deocamdată se va retrage de la îndatoririle publice, dar "va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei".
  • Prinţul Harry, fiul cel mic al monarhului, se va întoarce în Marea Britanie după ce a vorbit cu tatăl său despre diagnosticul său.
  • Politicienii din Marea Britanie îi urează regelui o recuperare rapidă
  • Washingtonul spune că este o "veste incredibil de tristă"
  • Împreună cu declaraţia sa, Palatul Buckingham a publicat şi această fotografie a regelui:
charles-buckingham-palace-twitter
Regele Charles al III-lea. Sursa: X Palatul Bukingham

Cum va fi afectată activitatea regelui după acest diagnostic

Încoronat în mai 2023, Regele Charles al III-lea își va păstra rolul constituţional de şef al statului preluat după moartea Reginei Elisabeta a II-a și va continua inclusiv să semneze documentele oficiale. În timpul cât urmează tratamentul, regele va ține în continuare audiența săptămânală cu premierul. Cu toate acestea, Palatul a confirmat că „o serie” de angajamente publice viitoare vor fi reorganizate sau amânate. „Majestatea Sa dorește să-și ceară scuze tuturor celor care ar putea fi dezamăgiți sau dezamăgiți în consecință”, a spus palatul, adăugând că Regina „va continua programul de îndatoriri publice”.

De asemenea, se așteaptă ca monarhul să rămână disponibil pentru reuniunile Consiliului Privat, care de obicei se întrunește lunar și este cea mai veche formă de adunare legislativă care încă funcționează în Marea Britanie.

Regele Charles şi-a informat personal familia apropiată cu privire la diagnosticul său, potrivit BBC. Printre aceştia se numără fiii săi, prinţul William şi prinţul Harry, precum şi fraţii săi, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward.

Ducele de Sussex, care se află în Statele Unite după ce a renunţat la îndatoririle regale, a vorbit cu tatăl său despre diagnosticul său şi va veni în Marea Britanie pentru a-l vedea în zilele următoare, a declarat o sursă apropiată prinţului Harry, citată de Sky News.

Biroul de presă al prinţului William al Marii Britanii a anunţat luni că prinţul moştenitor va reveni începând de miercuri la îndatoririle oficiale după ce şi soţia sa, Kate, a petrecut două săptămâni în acelaşi spital unde a fost internat Charles, relatează Reuters. Kate a fost operată luna trecută pentru o afecţiune nespecificată, dar necanceroasă. Ea a suferit o operaţie abdominală şi a stat internată aproape două săptămâni, având nevoie acum de o recuperare mai lungă, estimată să dureze cel puţin până la sfârşitul lunii martie.

Prinţul William, în vârstă de 41 de ani, şi-a amânat angajamentele pentru a ajuta la îngrijirea celor trei copii ai cuplului. El va participa miercuri, în prima sa zi de revenire la îndatoririle oficiale, la dineul de gală caritabil al Ambulanţei Aeriene din Londra, a precizat Palatul Kensington, în timp ce BBC a relatat că va efectua şi o învestitură la Castelul Windsor mai devreme în cursul zilei.

După ce a părăsit spitalul săptămâna trecută, biroul cuplului a declarat că Kate face "progrese bune", dar nu se aşteaptă ca ea să se întoarcă la activitatea publică decât după Paşte, în timp ce se recuperează. Regele Charles şi Prinţesa de Wales fuseseră externaţi de la London Clinic în aceeaşi zi.

Reacții după anunțul Palatului Buckingham

Anunțul șoc de la Palatul Buckingham a fost urmat de o avalanșă de urări de însănătoșire. Premierul Marii Britanii și cel scoțian au fost printre primii care i-au dorit monarhului însănătoșire grabnică. Fiul înstrăinat al Regelui, Harry, stabilit cu familia în Statele Unite l-a sunat și, spune presa britanică, va face o vizită în regat zilele următoare.

"Tocmai am aflat de diagnostic. Sunt ingrijorat pentru el. Sper să vorbim curând, cu voia Domnului.", a transmis, la rândul său, președintele american Joe Biden.

Anunțul stării de sănătate a Regelui stabilește, în mod clar, o ruptură clară a modului tradițional de comunicare a Palatului Buckinghan, când sănătatea regală era învăluită în mister. Regele a preferat, la fel ca luna trecută, să fie deschis în legătură cu problemele sale.

Comentatorul regal al Sky News crede că abordarea unui caracter public vizavi de cancer este "una dintre marile campanii ale regelui" care este "foarte diferit" de mama sa. Regina Elisabeta a doua, care a crezut întotdeauna că problemele de sănătate ar trebui să rămână private.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri