Reuters: Hamas propune Israelului un plan de încetare a focului pentru 135 de zile. Care sunt cele trei faze ale armistițiului din Gaza

Data publicării:
KhanYunis-IDFtroopsfromtheParatroopersBrigadeencounteredanarmedterroristcellandthwartedit.Thesoldiersalsolocatedlargequantities-ezgif.com-optimize

Hamas a propus un plan de încetare a focului în Gaza timp de patru luni și jumătate, potrivit Reuters, timp în care toți ostaticii vor fi eliberați, iar Israelul ar trebui să își retragă trupele din Fâșia Gaza și să înceapă discuțiile pentru un acord privind încheierea războiului.

Propunerea făcută de Hamas- un răspuns la o ofertă trimisă săptămâna trecută de mediatorii din Qatar și Egipt- vine pe fondul unor eforturi diplomatice pentru un acord de pace în Gaza.

Nu a existat niciun răspuns public imediat din partea Israelului, care a spus că nu își va retrage trupele din Gaza până când teroriștii Hamas nu vor fi eliminați.

Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, contrapropunerea Hamas prevede trei faze ale unui armistițiu, care durează fiecare 45 de zile. Militanții vor schimba ostaticii israelieni rămași pe care i-au capturat pe 7 octombrie cu prizonieri palestinieni. Va începe reconstrucția Gazei, iar forțele israeliene s-ar retrage complet.

Propunere vine într-un moment în care secretarul de stat al SUA Antony Blinken a ajuns în Israel, după ce s-a întâlnit cu liderii din Qatar și Egipt în cea mai amplă acțiune diplomatică de până acum, menită să ducă la un armistițiu prelungit.

O sursă apropiată negocierilor a spus că contrapropunerea Hamas nu necesită o garanție a unei încetări permanente a focului de la început, dar că încheierea războiului va trebui convenită în timpul armistițiului înainte ca ultimii ostatici să fie eliberați.

Potrivit documentului, în timpul primei faze de 45 de zile, toate femeile israeliene ostatice, bărbații sub 19 ani, bătrânii și bolnavii vor fi eliberați, în schimbul eliberării femeilor și copiilor palestinieni din închisorile israeliene. Israelul și-ar retrage trupele din zonele populate în prima fază.

Implementarea celei de-a doua faze nu va începe până când părțile nu vor încheia „discuții asupra cerințelor necesare pentru a pune capăt operațiunilor militare reciproce”.

A doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbați rămași și „retragerea forțelor israeliene în afara granițelor tuturor zonelor Fâșiei Gaza”.

Cadavrele și rămășițele ar urma să fie schimbate în faza a treia. Armistițiul ar crește, de asemenea, fluxul de alimente și alte ajutoare pentru civilii disperați din Gaza, care se confruntă cu foametea și cu o penurie gravă de provizii de bază.

„Oamenii sunt optimiști, în același timp se roagă ca această speranță să se transforme într-un adevărat acord care va pune capăt războiului”, a spus Yamen Hamad, tatăl a patru copii, care locuiește într-o școală ONU din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.

„Oamenii așteaptă vești despre încetarea focului, sunt plini de speranță, în ciuda bombardamentelor continue”, a declarat acesta pentru Reuters.

Israelul și-a început ofensiva militară în Gaza, după ce Hamas a ucis 1.200 de oameni și a luat 253 de ostatici în sudul Israelului pe 7 octombrie. Ministerul Sănătății din Gaza spune că cel puțin 27.585 de palestinieni au fost confirmați uciși în campania militară a Israelului.

Israelul își continuă operațiunile militare în Gaza. Miercuri, armata israeliană anunța distrugerea unor tuneluri Hamas în Khan Yunis. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri