România a oprit la frontieră 116 oameni din Rep. Moldova plătiți de Ilan Șor pentru a protesta la București în timpul congresului PPE

Data publicării:
profimedia-0854329333
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Congresul PPE de la București. Foto: Profimedia Images

Ministerul român de Interne a interzis intrarea în ţară a cel puţin 116 persoane din Republica Moldova care urmau să protesteze la Bucureşti - fiind plătite în acest sens de oligarhul fugar Ilan Şor - în ziua în care preşedinta Maia Sandu a venit să participe la Congresul Partidului Popular European, la începutul lunii martie, potrivit Ziarului de Gardă (ZdG) de la Chişinău, preluat de News.ro.

Viorel Ţentiu, şeful Direcţiei Cooperare Poliţienească Internaţională a Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) din Republica Moldova, a confirmat informaţia pentru Ziarul de Gardă, dar a îndrumat către instituţiile din România pentru mai multe detalii. El spune însă că respectivele persoane prezentau şi prezintă în continuare un risc pentru securitatea naţională a României şi de aceea a fost luată această decizie.

„Acelui grup de tineri apropiat de Şor i-au fost impuse interdicţii de a intra în România de către autorităţile abilitate din respectivul stat. Nu vă pot spune cu exactitate care este perioada pentru care au fost impuse interdicţiile, deoarece decizia aparţine lor şi mai corect ar fi să-i contactaţi pe ei.

Interdicţia a fost aplicată în urma unor analize şi respectiv, ca şi concluzie, acei tineri au prezentat şi prezintă pericol pentru securitatea naţională a României.

Mai mult ca atât, aici a fost vorba despre România, însă, în cazul în care alţi tineri sau aceiaşi tineri vor prezenta pericol şi pentru alte state europene, la fel, va fi aplicată interdicţia, deoarece ei atentează direct la securitatea naţională a oricărui stat”, a precizat Viorel Ţentiu pentru ZdG.

Oficialul a adăugat că numărul persoanelor care primesc interdicţie în România se poate modifica. „Acestea sunt, deocamdată, informaţiile pe care le avem de la colegii din România. Ar putea parveni modificări şi respectiv o nouă listă”, a punctat Ţentiu.

La 7 martie, a doua zi după ce Maia Sandu participase la Congresul PPE de la Bucureşti, şeful IGP din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu, şi şefa Procuraturii Anticorupţie (PA), Veronica Dragalin, au susţinut o conferinţă de presă anunţând că un grup de circa 200 de persoane, inclusiv vorbitoare de limba rusă, au fost plătite pentru a ajunge la Bucureşti să protesteze. Cernăuţeanu a menţionat că „protestatarii” ar fi mizat pe sprijinul unui partid din România - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Protestatarii urmau să ajungă la Bucureşti cu un transport organizat de la Chişinău, ceea ce nu s-a mai întâmplat, „datorită muncii comune a poliţiştilor din Moldova şi România”, a declarat Cernăuţeanu. Participanţii ar fi urmat să primească „câteva sute de euro” pe zi. „La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a afirmat Cernăuţeanu.

La rândul său, şefa parchetului anticorupţie a spus că în unul dintre dosarele privind „pregătirea unor acţiuni de destabilizare şi perturbare a ordinii publice, cu organizarea protestelor şi altor acţiuni de discreditare a vectorului politic european, prin finanţări ilegale de către exponenţii unei grupări criminale” au avut loc, în total, circa 145 de percheziţii, fiind audiaţi peste 350 de martori. Aproximativ 20 de persoane au statut procesual de bănuit sau învinuit. Totodată, oamenii legii au confiscat 5,5 milioane de lei moldoveneşti. Potrivit Veronicăi Dragalin, mai multe din aceste dosare au ca element comun faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Şor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri