„Rusia a ajuns prădătorul alfa pe front”. Un american care luptă în Ucraina dezvăluie că sunt zile când soldații n-au niciun cartuș

Data actualizării: Data publicării:
artileria ucraineană trage înspre pozițiile trupelor ruse
De la începutul războiului, Ucraina a fost în dezavantaj în ceea ce privește armamentul, muniția și trupele. Foto: Profimedia Images

Rusia a ajuns acum „prădătorul alfa de pe câmpul de luptă” din cauză că Ucraina nu are muniție, spune un veteran american care luptă alături de armata Kievului. El a dezvăluit că, de exemplu, la Avdiivka, soldații începeau ziua fără să aibă măcar un cartuș, scrie Insider.

Veteranul american, numit „Jackie”, se află în Ucraina din 2022. Luptă în Brigada a treia de asalt și spune că lipsa muniției s-a agravat de la blocarea ajutorului SUA și a oferit Rusiei un avantaj profund. Jackie a subliniat că, atât timp cât Ucraina nu are suficientă artilerie, Rusia are „drum liber”. El a spus că rușii „sunt acum acel prădător alfa de pe câmpul de luptă, capabil să tragă constant asupra infanteriei ucrainene”.

De la începutul războiului, Ucraina a fost în dezavantaj în ceea ce privește armamentul, muniția și trupele. În acest context, veteranul american a afirmat că  trupele ucrainene care luptă contra rușilor  sunt obișnuite să răspundă atacurilor cu mai puțină artilerie decât dușmanii lor. Ba chiar, datorită tacticilor și a antrenamentelor, a unei mai bune strategii, Ucraina a reușit deseori să obțină victorii pe front. Lipsurile au schimbat însă această dinamică, a subliniat veteranul. E tot mai greu ca Ucraina să mai obțină victorii, a adăugat el.

Americanul a explicat că în multe situații, infanteria Ucrainei a dominat-o pe cea a rușilor: „Atunci când infanteria noastră luptă contra celei a rușilor, îi zdrobim. O facem tot timpul, nu e ceva deosebit. Odată ce lupta este infanterie contra infanterie, câștigăm”.

Ucraina nu se mai poate baza însă doar pe tactică în condițiile în care îi lipsesc obuzele și rachetele. Când Ucraina are suficientă muniție, „putem ține artileria rusă la distanță, ne folosim inteligența, infanteria noastră face o treabă grozavă. Dar odată ce artileria noastră ajunge aproape de zero, balanța se înclină semnificativ pe partea rusă”.

Lipsurile de pe frontul din Avdiivka

Când luptau pe frontul din Avdiivka, unele trupe începeau ziua știind că nu aveau niciun cartuș cu care să poată trage, a spus Jackie. În săptămâna în care ucrainenii s-au retras, artileria se terminase de tot. Rusia a obținut atunci prima sa victorie importantă, iar asta din cauză că armata Kievului nu a mai avut muniție. Brigada lui Jackie este încă staționată în zonă, iar problemele cu muniția persistă.

Jackie a îndemnat SUA să susțină în continuare Ucraina. El a spus că ucrainenii folosesc foarte bine resursele pe care le au și că reușesc să doboare avioane și nave ruse chiar dacă au o forță aeriană mai mică și nu au nave de război. "De aceea cad toate aceste avioane. De aceea toate aceste tancuri sunt distruse. Toate aceste muniții se duc direct în armata rusă și funcționează foarte bine. Câte nave au fost scufundate în acest moment?".

El a spus că ucrainenii împărtășesc valorile americane și luptă pentru libertate, iar sprijinirea Ucrainei înseamnă sprijinirea unei democrații. „Nu vom pierde”, a dat el asigurări. "Asta nu se va întâmpla. Nu este posibil. Vom muri înainte de a pierde."

Între timp, Cehia a reușit să strângă banii pentru cele 800.000 de obuze pe care le va livra Ucrainei. Preşedintele ceh, un fost general care a activat în cadrul NATO şi care în prezent este unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, declarase anterior că ţara sa a identificat în afara UE surse pentru achiziţia rapidă a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE să finanţeze aceste achiziţii, în timp ce armata ucraineană este în criză de muniţii. Acum, potrivit ultimei sale declaraţii, finanţarea acestor achiziţii este asigurată prin contribuţiile angajate de mai multe state.

Conform agenţiei CTK, 18 ţări s-au oferit să contribuie la această iniţiativă a Republicii Cehe. Norvegia a anunţat joi că va dona peste 150 de milioane de dolari pentru acest plan. Printre statele care au mai anunţat că vor contribui financiar la această acţiune se numără de asemenea Olanda, cu 150 de milioane de euro, Germania, cu cel puţin 100 de milioane de euro, precum şi Franţa, cu o sumă neprecizată.


Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri