Rusia investighează noi detalii care duc către „o pistă ucraineană” în ancheta atacului terorist de la Moscova

Data publicării:
anchetă crocus
Comitetul rus de anchetă subliniază că desfăşoară verificări cu privire la o eventuală implicare a "reprezentanţilor serviciilor speciale ucrainene şi organizaţiilor internaţionale islamiste şi teroriste”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Comitetul de anchetă rus a anunţat vineri că examinează o pistă ucraineană în atentatul comis în martie la o sală de concerte de lângă Moscova şi care a fost revendicat de către gruparea jihadistă Stat Islamic, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Anchetatorii au putut recupera date din telefoanele mobile aparţinând celor acuzaţi de comiterea atentatului de la Crocus City Hall", a indicat într-un comunicat Comitetul de anchetă, responsabil de principalele dosare penale în Rusia.

La 22 martie, bărbaţi înarmaţi au pătruns în sala de concerte Crocus City Hall, în apropiere de Moscova, unde au deschis focul asupra mulţimii de oameni şi au incendiat clădirea. Cel puţin 144 de persoane au fost ucise, iar 360 rănite în acest revendicat de Stat Islamic.

Doisprezece suspecţi au fost arestaţi, între care patru presupuşi atacatori, originari din Tadjikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Potrivit datelor recuperate din telefoanele lor mobile, "în dimineaţa zilei de 24 februarie 2024", când se împlineau doi ani de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, unul dintre cei inculpaţi a găsit pe Internet fotografii cu intrările în Crocus City Hall şi le-a trimis coordonatorului său", susţin anchetatorii ruşi.

"Atacatorii au ales sala de concerte Crocus City Hall ca loc pentru comiterea atentatului terorist la instrucţiunile curatorului care le-a dirijat acţiunile", declară Comitetul de anchetă rus, citat de RIA Novosti.

"Acuzatul a confirmat toate acestea în depoziţiile sale", se spune în comunicat.

"În telefonul unuia dintre terorişti au fost descoperite fotografii cu oameni în uniforme de camuflaj cu un steag ucrainean pe fundalul unor clădiri distruse şi un timbru poştal ucrainean cu un gest obscen. Aceste date pot indica o legătură între actul terorist comis şi desfăşurarea 'operaţiunii militare speciale'" în Ucraina, declară Comitetul de anchetă rusă în comunicatul său postat pe contul său de Telegram, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

Comitetul de anchetă subliniază că desfăşoară verificări cu privire la o eventuală implicare a "reprezentanţilor serviciilor speciale ucrainene şi organizaţiilor internaţionale islamiste şi teroriste în organizarea şi finanţarea atentatului" de la Crocus City Hall.

Kremlinul a admis că "radicali islamişti" se află la originea atentatului, dar a denunţat totodată o implicare ucraineană coordonată de către Occident, notează AFP.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri