Rusia pregătește un „mare război” cu Occidentul. Declarații îngrijorătoare la nivelul Consiliului de Securitate al Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
rusia exercitii militare

Președintele Consiliului Național de Securitate de la Kiev, Oleksandr Turcinov, spune că mega-exercițiul militar ruso-belarus Zapad-2017, programat în septembrie, nu este altceva decât o stratagemă prin care Kremlinul vrea să testeze pregătirea generală a forțelor armate ruse pentru un „mare război” cu Occidentul, relatează agenția Unian.

Oficialul de la Kiev a subliniat, însă, că nu doar forțele armate se „pregătesc de un război, ci întregul stat rus”, în chestiuni ce vizează „cheltuielile legate de materialele corespunzătoare și alte tipuri de resurse”.

„Prin urmare, Kremlinul, în timpul exercițiului ruso-belarus Zapad-2017, va testa terenul privind felul în care forțele sale armate și întreaga națiune este pregătită de un «mare război» cu Occidentul”, a afirmat Oleksandr Turcinov într-un comunicat de presă al Consiliului Național de Securitate.

Din punctul lui de vedere, pe fondul situației economice dificile a Rusiei, care a forțat Kremlinul să-și reducă infuziile bugetare în sectorul apărării, un astfel de exercițiu militar la scară largă nu poate fi doar un exercițiu de rutină.

„Din contră, este o demonstrație de determinarea a conducerii militare și politice a Rusiei față de posibilitatea unui răspuns greu la orice încercare a NATO sau SUA de a reacționa la eforturile militare ale Kremlinului în fostul spațiu sovietic. Scăzuta atractivitate pe care o reprezintă modelul de Rusie modernă și restricțiile crescânde ale potențialului ei economic forțează Kremlinul să recurgă la «ultimul argument al regilor» – forța militară. În consecință, noi încercări de intervenție militară a Rusiei în politicile interne ale Ucrainei, Belarusului, Caucazului de Sud și Asia Centrală nu pot fi excluse din perspectiva prezentată”, a precizat oficialul ucrainean.

Zapad-2017 este încă un „pas al Rusiei spre intensificarea confruntării pe continentul european și cere o reacție foarte serioasă din partea Occidentului și a Ucrainei”.

În perioada 14-20 septembrie, Rusia și Belarusul, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spe arealul Mării Baltice, vor desfășura Zapad-2017, exercițiu militar de amploare organizat o dată la patru ani, pe o arie geografică ce cuprinde țărmul baltic, estul separatist al Ucrainei și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

Evenimentul a trezit nenumărate îngrijorări la Washington privind un posibil plan ascuns al Kremlinului prin această desfășurare de forțe. Principala îngrijorare din birourile Pentagonului a fost formulată de un general american și descrie voalat un potențial „cal troian” cu care rușii ar putea sosi la pachet în Belarus: „Marea îngrijorare este că trupele ruse nu vor mai pleca. Și nu suntem paranoici”. 

Citiți și: Divizia de tancuri cu care Rusia vrea să provoace NATO în septembrie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri