Rusia susține că a notificat Ucraina privind prezența avionului prăbușit în Belgorod: „Au primit informaţii complete”. Reacția Kievului

Data publicării:
avion il-76 de transport la aterizare
74 de morți după ce un avion militar rusesc s-a prăbușit în Belgorod. Foto: Profimedia Images

Rusia și Ucraina continuă să se contrazică în privința avionului militar IL-76 care s-a prăbușit miercuri în regiunea Belgorod. Rușii susțin că au avertizat serviciul militar de informaţii ucrainean cu 15 minute înainte ca avionul de transport rusesc să intre în zona unde a fost doborât, afirmă preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informaţii ucrainean, Andrii Iusov, afirmă că Kievul nu a primit nicio cerere scrisă ori verbală din partea Moscovei pentru a securiza spaţiul aerian din zona prăbuşirii avionului.

Moscova acuză Kievul că a doborât cu rachete antiaeriene avionul IL-76 la bordul căruia se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri.

„Partea ucraineană a fost avertizată oficial şi au primit cu 15 minute înainte ca avionul să intre în zonă informaţii complete, pe care le-au primit, iar Directoratul Principal de Informaţii al Forţelor Armate Ucrainene a confirmat primirea”, a declarat deputatul rus Andrei Kartapolov, general în rezervă care în prezent conduce Comisia de Apărare din Duma de Stat, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

În replică, purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informaţii ucrainean, Andrii Iusov, a negat că la Kiev ar fi fost primită o astfel de atenţionare.

La ultimul schimb de prizonieri, când a fost folosit transportul pe calea aerului, Rusia a cerut Ucrainei să securizeze spaţiul aerian, dar „de data aceasta statul agresor nu a făcut nicio cerere în scris sau verbal”, susţine reprezentatul Kievului, după ce Ucraina a cerut o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului.

Versiunile contradictorii ale celor două tabere sunt o constantă zilnică în războiul care durează de aproape doi ani. Însă miza este majoră în acest incident, cel mai mortal survenit de la începutul războiului în interiorul frontierelor recunoscute internaţional ale Rusiei.

Citește și: Cine sunt membrii echipajului avionului IL-76 prăbușit în Belgorod (Radio Liberty)

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri