Rusia susține că a plătit o datorie de 117 milioane de dolari, în ciuda faptului că are activele blocate de sancțiuni

Data actualizării: Data publicării:
bancnotă de rublă pe un pat de dolari
Rublă. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Rusia susține că și-a plătit datoriile către investitori, joi, în ciuda faptului că are activele blocate, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei, relatează Euronews.

„Planta dobânzii la obligațiuni cu o valoare totală de 117,2 milioane de dolari a fost efectuată”, a anunțat ministerul rus al finanțelor într-un comunicat.

De-a lungul acestei săptămâni au existat temeri că Rusia ar putea intra în incapacitate de plată ca urmare a sancțiunilor dure impuse împotriva acesteia după invadarea Ucrainei.

Sancțiunile occidentale opresc Banca Națională a Rusiei din a-și mai folosi aproape jumătate din rezervele sale de valută.

Țările obțin bani pentru finanțarea bugetelor lor și prin emiterea de obligațiuni guvernamentale. Investitorii și instituții din jurul lumii cumpără aceste obligațiuni în ideea de a-și recupera banii la dobânzi mai mari.

Replata acestor bani se face într-un timp bine stabilit. Datori suverană a unei țări este, deobicei, în valută, ceea ce înseamnă că un guvern cu probleme nu va putea să tipărească monedă pentru a avea acces rapid la lichidități pentru creditori.

Atunci când o criză economică devine foarte problematică, o țară îndatorată ar putea să se găsească în situația de a nu mai putea să-și plătească datoriile. Intrarea în incapacitate de plată înseamnă consecințe devastatoare pentru cetățenii și companiile din țara respectivă și poată să producă prejudicii de reputație imense și de lungă durată.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri