Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Data publicării:
Dmitri Peskov cu mâna la gură
Rusia susține că ar vrea să revină la tratative de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat de la Istanbul. Foto: Profimedia Images

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie 2022 de la Istanbul, a declarat purtătorul de cuvânt al dictatorului rus, conform Reuters. Peskov spune, însă, că „nu există niciun semn” că Ucraina ar fi pregătită să vină la discuții cu statul agresor care continuă să-i ocupe teritorii și să susțină că le-a anexat.

Putin a afirmat de mai multe ori că Rusia şi Ucraina au fost aproape de a conveni un acord pentru încetarea ostilităţilor în aprilie 2022 la Istanbul, dar Ucraina s-a răzgândit de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.

Potrivit unor relatări ulterioare, acordul, nerealizat în cele din urmă, cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat, apoi, categoric opoziţia.

Conform unui membru al delegaţiei ucrainene care a participat la acele negocieri, David Arahamia, în prezent lider al grupului parlamentar al partidului „Slujitorul Poporului”, formaţiunea politică a preşedintelui Zelenski, ruşii „erau pregătiţi să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea şi ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esenţial”. Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituţiei ucrainene şi, pe de altă parte, Zelenski şi ceilalţi oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ţine de cuvânt, şi anume că nu va ataca din nou.

De asemenea, mai spune David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a venit într-o vizită surpriză la Kiev şi a încurajat Ucraina „să nu semneze nimic” cu Rusia şi „pur şi simplu să lupte”. La rândul său, regimul criminal de la Kremlin a acuzat Occidentul, în special SUA, că l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la negocierile de pace care au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

De atunci s-au schimbat multe, a mai declarat, vineri, Dmitri Peskov, inclusiv ceea ce el descrie drept „includerea între timp a patru regiuni ucrainene în teritoriul Rusiei”, referire la anexarea pe hârtie a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, ocupate parţial de trupele ruse.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al lui Putin afirmă că acordul nefinalizat la Istanbul încă poate fi o bază pentru noi discuţii şi că Rusia este „pregătită” pentru acestea. Întrebat, însă, dacă Rusia simte din partea Ucrainei vreo disponibilitate pentru discuţii, Peskov a răspuns: „Nu, nu simţim asta”.

Zelenski deja și-a anunțat planul de pace

La sfârşitul anului 2022, Zelenski a enunţat o „formulă de pace” prin care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti.

Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Ucrainei să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă, în prezent, să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni ce exclud Rusia. O astfel de reuniune va avea loc în Elveţia pe 15-16 iunie. Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

Rusia a transmis despre această reuniune că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, şi a apreciat, prin urmare, că fără participarea sa o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

„Am spus în mai multe ocazii că negocierile fără Rusia nu au sens şi, de fapt, sunt discuţii în zadar”, a declarat, joi, Dmitri Peskov. El a susținut că statul agresor este „deschis dialogului”, dar nu vede „nicio oportunitate” pentru acesta în condiţiile în care Ucraina „şi-a interzis singură” să discute cu Rusia, referire la un decret prin care Zelenski a interzis orice tratative cu Putin.

De când a declanșat invazia sângeroasă în februarie 2022 și a început să omoare civili nevinovați în Ucraina, dar și să distrugă infrastructura și economia țării vecine, Rusia continua să discute despre așa-zise „negocieri de pace” cu țara pe care o invadează și se plânge constant că nu există „disponibilitate” din partea părții invadate să discute cu agresorii săi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri