Avionul rusesc Il-76 a fost doborât de o rachetă ucraineană Zenit, potrivit investigatorilor ruşi

Data publicării:
avion il-76 in zbor
Un avion militar rusesc s-a prăbușit în Belgorod, la granița cu Ucraina. Foto: Profimedia

Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a transmis joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 doborât în ziua precedentă în regiunea rusă Belgorod a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană, relatează Reuters şi France Presse.

Concluzia preliminară a anchetatorilor ruşi este că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer din familia Zenit lansată de pe teritoriul ucrainean, afirmă Comitetul rus de Investigaţii, care a deschis un dosar penal pentru „terorism”, notează sursele citate de Agerpres.

Moscova susţine că a atenţionat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât. Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. Kievul neagă acest lucru şi cere o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului pe teritoriul rus, invocând în plus că nu are dovezi conform cărora la bordul avionului se aflau prizonieri ucraineni.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri