Cum a rescris Putin istoria lumii în noul manual școlar din care vor învăța elevii din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin la o întâlnire cu Biden la Geneva
Putin a spus de mai multe ori că vrea să introducă un singur manual de istorie conceput conform interpretării oficiale a Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Elevii ruși au un nou manual de istorie, special conceput pentru a corespunde politicilor naționaliste ale lui Vladimir Putin, scrie El Pais. Manualul, care va fi folosit din septembrie de elevii ruși din ultimul an de liceu, rescrie o bună parte din istoria lumii din 1945 și până în prezent.

Putin, care își justifică politicile prin propria lui interpretare a istoriei, și-a exprimat în mod repetat dorința de a introduce un singur manual de istorie „cu o concepție unitară” și bazată pe „evaluarea oficială” a Kremlinului.

„Dispersia duce la consecințe negative pentru tinerii care nu înțeleg în ce țară trăiesc și nu simt legăturile cu eroii din trecut”, a spus președintele rus în 2013.

Versiunea completă a manualului a apărut deja pe internet. Occidentul este descris ca un mediu răuvoitor și invidios care săvârșit și s-a bucurat de nenorocirile Uniunii Sovietice, inclusiv colapsul statului sovietic.

„Deasupra Kremlinului, steagul Uniunii Sovietice a fost coborât. Principalele țări occidentale au reacționat cu aprobare neascunsă la auto-lichidarea URSS”, este scris în pasajul despre ultimele momente ale Uniunii Sovietice.

manual-istorie-rusia
Versiunea completă a manualului de 448 de pagini a apărut deja pe internet. Captură foto: Twitter

Autorii oficiali ai manualului sunt Vladimir Medinski, fost ministru al culturii și consilier al lui Putin, și Anatoli Torkunov, rector al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova. Aceștia au scris manualul în doar câteva luni de zile pentru a se asigura că va fi disponibil la începutul noului an școlar.

Războiul din Ucraina și noua hartă „oficială” a Rusiei

În cele 448 de pagini ale manualului, textul prezintă cu mândrie evenimente considerate un succes pentru URSS, precum dezvoltarea industrială, a armelor nucleare sau a puterii militare a statului, și în același timp prezintă Rusia ca o victimă a atitudinii Vestului.

Manualul cuprinde și războiul în desfășurare declanșat de Putin în Ucraina, desemnat prin denumirea oficială de „operațiune militară specială”. „Cel mai important eveniment din istoria contemporană este incorporarea, sau mai corect, întoarcerea tărâmurilor noastre istorice în Federația Rusă”, se menționează în text.

În căutarea unor argumente conform cărora Ucraina ar face parte din Rusia, autorii manualului invocă evenimente petrecute cu sute de ani în urmă. Printre ilustrațiile incluse se numără o hartă oficială a Rusiei din 2023 în care sunt granițele țării au fost extinse pentru a cuprinde teritorii ucrainene anexate de Putin din 2014 și până în prezent, inclusiv cele pe care rușii nici măcar nu le controlează în prezent.

La finalul textului a fost inclusă o galerie de imagini cu zeci de „eroi” decorați în timpul războiului, inclusiv primul soldat rus care a primit o medalie (postmortem) și patru femei care au participat la conflict.

„Rusia este o țară de eroi”, scrie în manual, unde se menționează că curajul și faptul că rușii sunt mereu pregătiți să își dea viața pentru patrie au fost dintotdeauna calități care s-au regăsit în rândul cetățenilor săi.

Sfaturi pentru tineri: „Nu ratați această ocazie. Rusia astăzi este cu adevărat țara oportunităților”

Elevi ruși primesc apoi următoarele sfaturi: „Astfel de perioade unice nu au loc de multe ori în istorie. După plecarea companiilor străine, există multe piețe deschise pentru voi și posibilități fantastice pentru o carieră în afaceri și start-upuri. Nu ratați această ocazie. Rusia astăzi este cu adevărat țara oportunităților.”

Spre deosebire de Gorbaciov, descris în text cu animozitate de autorii manualului care scriu că el a distrus statul și a provocat haos în economie și societate, Stalin este tratat cu respect. Atrocitățile comise în timpul regimului său pălesc în ochii autorilor manualului în comparație cu reușitele sale.

Russia Putin Unity Day
Vladimir Putin și Vladimir Medinski, unul dintre autorii oficiali ai noului manual de istorie. Foto: Profimedia Images

Ororile suferite de popoarele din Caucazul de Nord și de tătarii din Crimeea deportați în Siberia lipsesc cu desăvârșire din noul manual.

În secțiunea dedicată dezintegrării Uniunii Sovietice - „cea mai mare tragedie geopolitică din secolul al XX-lea”, potrivit lui Putin – nu se menționează nimic despre constituția URSS care le dădea dreptul republicilor sovietice să iasă din uniune, iar pentru Acordurile de la Belaveja, unde liderii Belarusului, Rusiei și Ucrainei au semnat actul de dizolvare a Uniunii Sovietice, sunt dedicate doar câteva rânduri.

Nu se menționează nimic despre faptul că cele trei noi state înființate după destrămarea Uniunii Sovietice au recunoscut oficial granițele pe care le aveau pe vremea când erau republici sovietice și făceau parte din aceeași țară.

Plecarea trupelor sovietice din Europa după 1989 este descrisă ca fiind „o decizie foarte necugetată” care a subminat influența sovietică și a produs „sentimente naționaliste și anti-sovietice”.

Reunificarea Germaniei este descrisă prin fraza: „Republica Democrată Germană a fost înghițită de Republica Federală Germania”, iar liderii țărilor occidentale sunt acuzați că nu s-au ținut de „promisiunile verbale de a nu mai extinde granițele NATO spre est”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri