Foreign Affairs: Slăbiciunea ascunsă a lui Putin. De ce pericolul cel mai mare pentru Kremlin vine chiar din partea susținătorilor săi

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Mulți ruși, inclusiv dintre cei care au votat cu Putin, nu privesc cu ochi buni determinarea Kremlinului de a continua războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Cu toate că Vladimir Putin se bucură în continuare de susținerea multor ruși, tot mai mulți dintre ei se opun continuării războiului din Ucraina, iar pericolul cel mai mare ar putea veni chiar din partea unor grupuri care, în trecut, l-au susținut cel mai mult pe liderul de la Kremlin, potrivit Foreign Affairs.

În alegerile prezidențiale din Rusia de la mijlocul lunii martie, Vladimir Putin a câștigat în mod oficial al cincilea său mandat de președinte cu 87% din voturi, după cea mai mare prezență a rușilor la urnele de vot din istoria post-sovietică a țării.

În ciuda problemelor pe care țara le întâmpină, Putin rămâne destul de popular. Sondajele de opinie realizate înainte de alegeri arătau că Putin se bucura de sprijinul a peste 80% dintre ruși.

Unii dintre participanții la sondaje probabil că erau prea speriați să spună ce cred cu adevărat despre Putin, dar, pentru un autocrat, acest tip de frică este aproape la fel de bun ca susținerea adevărată din partea poporului.

Indiferent de situație, rușii, în mare parte, evită să protesteze în mod deschis împotriva conducerii, ceea ce ajută Kremlinul să prezinte victoria decisivă a lui Putin drept o demonstrație de susținere pentru președinte și principala sa misiune politică: războiul contra Ucrainei.

Vladimir Putin pe ecran cu scor cu un cameraman
În ciuda victoriei copleșitoare a lui Putin în alegerile prezidențiale, cea mai mare parte a poporului rus nu vrea ca războiul din Ucraina să continue. Foto: Profimedia Images

În același timp, cifrele oficiale sunt departe de a arăta adevărata imagine a opiniei publice față de război. Mulți ruși, inclusiv dintre cei care au votat cu Putin, nu privesc cu ochi buni determinarea Kremlinului de a continua conflictul care se poartă deja de mai bine de doi ani.

Cu toate că sprijinul pentru Putin este destul de clar, datele obținute de Foreign Affairs cu privire la alegerile din Rusia arată că aproape jumătate dintre susținătorii săi se opun războiului sau se declară nesiguri în această privință (46%).

La nivelul tuturor rușilor, sprijinul pentru războiul lui Putin este încă și mai slab. 43% dintre ruși au declarat că susțin continuarea a ceea ce Kremlinul numește o „operațiune militară specială”, în octombrie 2023.

Unele dintre grupurile care l-au susținut pe Putin se opun acum războiului

Putin este foarte atent la evoluția opiniei publice - este mult mai ușor să guvernezi o țară atunci când ești un autocrat popular, decât dacă nu ești popular. Kremlinul face toate eforturile pentru a schimba opinia populației în favoarea sa, dar susținerea războiului este un subiect de care le este mult mai greu să îi convingă pe ruși.

În lipsa unui sprijin copleșitor din partea poporului rus, Putin va fi nevoit să apeleze mult mai des la represiune pentru a ține în frâu opoziția. Procesul de recrutare de noi soldați pentru armata rusă va fi și ea mult mai anevoioasă.

Sondajul Foreign Affairs arată că unele dintre grupurile care l-au susținut în mod obișnuit pe Putin se opun acum războiului din Ucraina. Dintre rușii care se opun războiului, cele mai multe sunt femei, iar mai mult de un sfert dintre cele care îl susțin pe Putin vor ca operațiunile militare să fie oprite.

Persoanele care trăiesc în mediul rural se opun de obicei mai mult continuării războiului, decât cei care trăiesc în orașe. Zonele rurale s-au confruntat mai mult cu problema mobilizării în armată decât centrele urbane.

Soldați la antrenament
Valurile de mobilizări din Rusia au afectat cel mai mult populația rurală, ceea ce se reflectă și în opoziția lor față de continuarea războiului. Foto: Profimedia Images

Dacă sentimentul anti-război al rușilor va ajunge să se alinieze cu sentimentul anti-Putin, așa cum s-a întâmplat cel mai des în orașe, ar putea fi un moment de cotitură pentru Kremlin.

Un nou val de mobilizări ar fi măsura întâmpinată cu cea mai mare opoziție de publicul rus dintre toate deciziile pe care Putin le-ar putea lua în viitorul apropiat. Chiar și mulți dintre cei care susțin războiul nu par a fi dispuși să facă sacrificii personale pentru a contribui la acest efort.

După moartea lui Alexei Navalnîi în februarie, părea că regimul de la Kremlin a eliminat aproape toate sursele importante ale opoziției. Totuși, cea mai mare amenințare la adresa lui Putin s-ar putea să vină într-un final chiar din partea propriilor săi susținători.

Faptul că Kremlinul consumă atât de multe resurse ca să înăbușe chiar și formele aparent firave de opoziție față de război arată că este conștient de pericolul pe care ele îl pot reprezenta pe termen lung - un pericol pe care nici măcar o victorie electorală copleșitoare nu îl poate îngropa.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri