Hodorkovski: „Bucătarul lui Putin”, la fel de puternic ca Lavrov și Șoigu, orchestrează războiul din Ucraina cu „generalul Armageddon”

Data publicării:
Evgheni Prigojin și Serghei Surovikin
Evgheni Prigojin și Serghei Surovikin. Colaj foto: Profimedia Images

Liderii Grupului Wagner, mercenarii ruși care răspund direct lui Vladimir Putin, au acum la fel de multă influență politică la Kremlin precum ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul de apărare Serghei Șoigu, a dezvăluit Mihail Hodorkovski, binecunoscutul disident rus și fost prizonier politic, unui grup parlamentar din Marea Britanie, scrie The Guardian.

Hodorkovski le-a spus membrilor comitetului afacerilor externe că Evgheni Prigojin, afaceristul rus care a recunoscut în luna septembrie că este fondatorul grupului notoriu de mercenari ruși, are la fel de mult acces la Putin ca oficialii guvernului rus.

Cândva cel mai bogat rus, Hodorkovski a spus că Prigojin este cel care a regizat recenta numire a generalului Serghei Surovikin, supranumit și „generalul Armageddon” după modul brutal în care a condus operațiunile militare ale armatei ruse în Siria, în funcția de șef al operațiunii militare din Ucraina și că liderul Grupului Wagner lucrează îndeaproape cu generalul rus în Ucraina.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut semnificativ în ultimele luni de când au început să fie văzuți drept o alternativă la mobilizarea generală, potrivit lui Hodorkovski.

Putin Șoigu Gerasimov și Surovikin
Hodorkovski le-a spus oficialilor britanici că Prigojin are la fel de mult acces la Putin ca unii dintre cei mai influenți membri ai guvernului rus. În poză: Șoigu, Gerasimov, Putin și Surovikin. Foto: Profimedia Images

Cine va fi tras la răspundere la Kremlin pentru eșecul din Ucraina

Mercenarii Wagner, care dispun doar de aproximativ 7.000 de trupe, în comparație cu cei 150.000-200.000 de soldați din armata regulată, nu își vor asuma eșecul operațiunii militare din Ucraina.

Cei care vor fi trași la răspundere sunt Iuri Kovalciuk, specialistul în finanțe, și Serghei Șoigu – persoanele despre care se crede că l-au presat cel mai mult pe Putin să lanseze invazia Ucrainei și care au prezis că Kievul va fi capturat în trei zile.

Hodorkovski l-a acuzat pe Putin că folosește mercenari precum cei din Grupul Wagner, care deseori recrutează oameni din închisori, pentru că acest lucru îi permite să mintă, să nu își asume responsabilitatea și să implementeze o politică externă ilegală.

mercenari militari-wagner-gettyimages-1
Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut semnificativ în ultimele luni de când mercenarii ruși au început să fie văzuți drept o alternativă la mobilizarea generală. Foto: GettyImages

„Sunt implicați în [acte de] terorism și omor”, a spus Hodorkovski, adăugând că Marea Britanie și alte țări nu au condamnat grupul de mercenari destul de repede în ciuda activităților „teroriste” din Africa.

Hodorkovski: Fuga rușilor de mobilizare, o lovitură mai grea pentru economia rusă decât orice sancțiune 

Decizia de a relua mobilizarea trupelor ar fi una periculoasă pentru Putin, a spus Hodorkovski, care a adăugat că rezistența populației ruse față de mobilizarea parțială l-a forțat pe liderul de la Kremlin să încheie prematur procesul.

Hodorkovski a spus că 700.000 de ruși au părăsit țara de la începutul mobilizării, ceea ce a reprezentat „o lovitură puternică împotriva industriei de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei” - poate, chiar, o lovitură mai grea decât orice alte sancțiuni impuse de Occident.

Mihail-Hodorkovski
Mihail Hodorkovski a făcut dezvăluirile în fața comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor de la Londra. Foto: Profimedia Images

Hodorkovski a cerut Marii Britanii să îi primească pe rușii care au ajuns în exil: „Acești oameni sunt cei mai activi și educați și dispun de anumite mijloace financiare, printre care se numără și 30.000 de programatori ruși aflați în Cipru”, o situație care a afectat grav capacitatea Rusiei de a susține un război cibernetic.

În mod asemănător, Hodorkovski a spus că mulți ingineri ruși de care Putin ar avea nevoie pentru producția de arme de mare precizie au părăsit deja țara.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...