Kremlinul îi pregătește lui Putin o victorie cu cel puțin 80% la alegerile prezidențiale de anul viitor (Meduza)

Data publicării:
Putin a urcat pe scenă la marele concert de pe stadionul Lujniki din Moscova
Putin a urcat pe scenă la marele concert de pe stadionul Lujniki din Moscova. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin se pregătește de o victorie „en fanfare” la alegerile prezidențiale de la anul, scrie publicația independentă Meduza.io, care a aflat că aparatul politic de la Kremlin a setat un target de cel puțin 80% voturi pentru omul care conduce Rusia din 2000. Publicația a vorbit cu mai multe surse, atât din interiorul Kremlinului, cât și din diverse regiuni ale Rusiei, și a aflat planurile pentru reinstalarea lui Putin la Kremlin cu un scor covârșitor.

„Scopul este simplu: să ia cel puțin 80% la alegerile prezidențiale”, a declarat pentru Meduza un funcționar care lucrează într-una din regiunile din Districtul de Nord-Vest al Rusiei. Cuvintele lui sunt confirmate de un angajat al administrației uneia dintre regiunile din Districtul Siberiei și de o sursă apropiată administrației prezidențiale de la Kremlin.

„Rezultatul va fi asigurat prin diverse metode: mobilizarea adevăraților susținători ai președintelui, mobilizarea administrativă și corporatistă, votul electronic acolo unde există”, enumeră o sursă apropiată administrației prezidențiale. El adaugă că „fundalul pozitiv” pentru aceasta ar trebui să fie forumul-expoziție „Rusia”, care se va deschide în noiembrie 2023 la complexul expozițional VDNKh de la Moscova.

Expoziția va avea sloganul „Hai Rusia!” și va fi organizată sub controlul atent al administrației prezidențiale, fiind menită să demonstreze diferitele „realizări” ale țării din ultimii ani (de exemplu, dezvoltarea turismului: „Leitmotiv - hai să cunoaștem Rusia, este mai bună decât Turcia și Maldive”).

Cu toate acestea, două surse Meduza apropiate Kremlinului spun că nu a fost luată încă o decizie finală cu privire la data și locul nominalizării lui Putin: „Expoziția este doar una dintre opțiunile pe care Kiriyenko (Serghei Kirienko, prim-adjunctul administrației prezidențiale - n.r.) și-o dorește foarte mult, întrucât el supervizează evenimentul. Există și alte opțiuni”.

Una dintre aceste opțiuni ar fi anunțarea candidaturii în timpul uneia dintre călătoriile pe care Putin le face în regiunile Rusiei. Ultima dată când a apelat la această metodă a fost în 2017, când Putin și-a anunțat decizia de a candida la uzina GAZ din Nijni Novgorod (unul dintre angajații uzinei a pus întrebarea corespunzătoare), amintește Meduza.

Expoziție-platformă pentru Putin 

În ciuda acestor opțiuni, sursele Meduza apropiate Kremlinului sunt de acord că expoziția „Rusia” va fi „un eveniment important al campaniei”. Așa cum a fost conceput de Kremlin, fiecare zi a expoziției va fi dedicată fie unei anumite regiuni, fie unui anumit sport, fie unei anumite figuri istorice (de exemplu, pictorul Vasili Kandinski sau compozitorul Piotr Ceaikovski).

Oficialii regionali pregătesc de mult timp standuri despre teritoriul lor pentru expoziție și stabilesc componența delegației care va merge la Moscova. La administrația prezidențială li s-a „cerut” deja ca regiunea să fie reprezentată, dacă este posibil, de sportivi sau de „oameni de afaceri din domeniul tehnologiei”. Vor fi prezenți și politicieni, dar deocamdată Kremlinul este mai degrabă sceptic în privința participării lor: „Nu toți guvernatorii vor fi onorați să își reprezinte regiunea, ci aproximativ 20 dintre cei mai populari șefi în rândul populației”.

„Reprezentanții fiecărei regiuni vor spune ce a primit teritoriul [lor] în întreaga perioadă de guvernare a lui Putin. Școli, spitale, drumuri, fabrici, accentul va fi pus pe afaceri, tehnologie și sfera socială”, adaugă unul dintre oficialii regionali, care este acum implicat în pregătirea standului regiunii sale.

Așa cum a planificat Administrația Prezidențială, grupurile care se pregătesc pentru forum vor deveni un fel de „birouri regionale ale campaniei prezidențiale”: „Reprezentanții publici vor vorbi despre succesele lor și despre modul în care statul i-a ajutat în reușita lor. Sportivul a fost ajutat cu echipament și un loc de antrenament, afacerea a fost ajutată cu beneficii și subvenții”.

O sursă apropiată uneia dintre ambasadele rusești subliniază că toate acestea vor deveni un „test” pentru administrațiile regionale.

„Nu-i invidiez”

Un interlocutor apropiat guvernului notează că lui Putin i s-a propus să organizeze o astfel de „trecere în revistă a realizărilor regionale” și în timpul campaniei precedente. Apoi, această idee a fost exprimată în cadrul Fondului rus de investiții directe.

„Dar Kiriyenko a fost gelos pe idee și nu a permis ca evenimentul să aibă loc. Acesta a avut loc mai târziu, dar fără Putin, cu participarea (președintei Consiliului Federației, Valentina) Matvienko. Dar se pare că Kirienko și-a amintit ideea și a luat-o pentru sine”, explică sursa citată de Meduza.

Potrivit unuia dintre interlocutorii lui Meduza apropiați de administrația prezidențială de la Kremlin, în ansamblu, campania lui Vladimir Putin ar trebui să apară ca o „serie de sărbători” „Un fel de carnaval al socialismului dezvoltat, Kiriyenko îl iubește pe cel sovietic”.

În plus, în apropierea alegerilor, Duma de Stat intenționează să adopte mai multe inițiative care, teoretic, ar trebui să crească popularitatea autorităților. Două surse din conducerea partidelor de la putere confirmă pentru Meduza că președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a cerut deja să pregătească proiecte de lege populare (Meduza nu a reușit să afle ce fel de inițiative).

O altă sursă care lucrează la administrația prezidențială a spus pentru Meduza că, în ciuda unei astfel de pregătiri, nu va fi atât de ușor pentru blocul politic al Kremlinului să obțină procentul necesar de voturi, deoarece lucrurile se pot schimba rapid din cauza războiului: „Nu-i invidiez. Tu stai și te pregătești. Și apoi - bum! -, cu o lună înainte de alegeri dronele bombardează Podul Crimeii, iar toată campania este dată peste cap”.

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în luna martie anul viitor. Vladimir Putin, care conduce Rusia de facto din 2000 (a avut alternativ mandate de președinte și de premier) va candida din nou, după ce a modificat Constitușia astfel încât să poată fi ales din nou președinte.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri