Otrăvit, torturat, încarcerat. De ce nimic nu îl poate înfrânge pe cel mai mare inamic al lui Putin de după gratii

Data publicării:
Alexei Navalnîi în cătușe / Vladimir Putin nervos
Navalnîi nu are niciun regret despre întoarcerea sa în Rusia și că după mai mult de două decenii în care a fost hărțuit de regimul de la Moscova, spiritul său rămâne neînfrânt. Colaj foto: Profimedia Images

Cu toate că a stat 30 de luni într-o închisoare din Rusia, timp în care a fost supus zilnic la violență fizică și tortură psihică, coșmarul lui Putin al cărui nume președintele rus refuză să îl pronunțe - cel mai faimos prizonier politic al Rusiei - se află în mijlocul unui proces în urma căruia pedeapsa lui ar putea crește de la 9 la 30 de ani, dar Alexei Navalnîi nu se dă bătut, scrie The Telegraph.

Navalnîi este acuzat că incită și finanțează acte extremiste și „reabilitează ideologia nazistă” - o aparentă referire la sprijinul său pentru Ucraina.

La ultima sa apariție, Navalnîi, îmbrăcat într-o uniformă neagră de prizonier, a spus că a primit un document de 3.828 de pagini în care i s-au prezentat acțiunile pentru care este acuzat și pe care le-ar fi comis din închisoare, dar le-a protestat.

„Cu toate că este clar din dimensiunea volumelor că sunt un criminal sofisticat și persistent este imposibil să aflu exact de ce sunt acuzat”, a spus Navalnîi care s-a plâns că de fiecare dată când a pronunțat cuvântul „Putin”, i-a fost închis microfonul și înregistrarea video a fost întreruptă.

Ca la un semn, judecătorul a decis atunci ca restul procesului să se desfășoare în spatele ușilor închise.

„Cel mai optimist om din toată Rusia”

Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi din ultimul deceniu tumultos, a văzut imaginile dintr-un sanctuar secret de undeva din Europa și a spus că o tulbură să îl vadă pe șeful ei atât de slăbit, dar că se simte mai bine știind că acesta nu și-a pierdut curajul, atitudinea sfidătoare și simțul umorului.

„El este probabil cel mai optimist om din toată Rusia în acest moment”, a spus Iarmîș despre Navalnîi.

Purtătoarea lui de cuvânt a spus că i-a fost alături atunci când a fost victima unei tentative de asasinare prin otrăvire în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova în 2020, dar și atunci când s-a întors la Moscova după perioada de recuperare petrecută în Germania alături de soția sa Iulia, fiind arestat imediat după aterizare.

alexei-navalnîi-arest
Alexei Navalnîi, arestat de polițiști la Moscova în 2012. Foto: Profimedia Images

Iarmîș a fost la rândul ei arestată de patru ori, îndurând perioade lungi de arest la domiciliu, iar acum trăiește în exil pe termen nedeterminat departe de țara ei.

Iarmîș rămâne convinsă că într-o bună zi Navalnîi va conduce o Rusiei nouă, liberă și prosperă. „Sincer cred că dreptatea istorică este de partea noastră. Putin va cădea mai devreme sau mai târziu și nu văd pe nimeni altcineva mai apt sau capabil să fie președinte decât Alexei”.

Filmul otrăvirii lui Navalnîi

În august 2020, Iarmîș l-a acompaniat pe Navalnîi în Siberia pentru o investigație de corupție. Se așteptau să fie hărțuiți, dar vizita în Tomsk a fost „complet calmă, foarte pașnică... a fost cea mai bună călătorie făcută vreodată”.

Iarmîș a șezut lângă Navalnîi în timpul zborului de întoarcere spre Moscova. La scurt timp după ce avionul a decolat, Navalnîi a început să se simtă rău. A devenit foarte palid și a rugat-o pe Iarmîș să vorbească cu el, să îi distragă atenția, iar apoi s-a dus la toaletă.

Iarmîș nu a suspectat nimic grav, nici măcar când pilotul a întrebat dacă se află un doctor la bord. Apoi, un alt asistent al lui Navalnîi s-a întors să spună că acesta era căzut pe jos inconștient și că era evident că a fost otrăvit.

Pilotul a aterizat de urgență în Omsk, iar Navalnîi a fost dus de urgență la spital. Iarmîș i-a alertat familia și a anunțat cele întâmplate pe Twitter. „Mi-a fost foarte, foarte teamă că nu o să-și mai revină, dar nu ne gândeam la asta... mă concentram doar pe sarcinile mele”.

Alexei-navalnîi-avion
Alexei Navalnîi, în avionul cu care s-a întors la Moscova după ce a fost otrăvit, urmând a fi arestat apoi imediat după aterizare. Foto: Profimedia Images

Două zile mai târziu, Navalnîi a fost transportat în Germania acolo unde s-a descoperit că a fost otrăvit cu Noviciok, agentul neurotoxic preferat de regimul lui Putin.

Navalnîi s-a aflat în comă trei săptămâni. Cât timp s-a recuperat în Pădurea Neagră, echipa de jurnaliști de investigație de la Bellingcat i-a găsit pe asasini. Navalnîi l-a sunat apoi pe unul dintre ei, prefăcându-se că este un membru al securității, și l-a păcălit, acesta recunoscând că i-a pus Noviciok în chiloți.

Absurditatea oamenilor lui Putin, precum și dramatica întoarcere la Moscova a lui Navalnîi, sunt surprinse perfect în documentarul „Navalny”, premiat la Oscar și lansat anul trecut.

„Nu a plecat de bună voie din Rusia. A fost scos afară inconștient și evacuat”

Iarmîș explică că nu a existat niciodată vreun dubiu privind întoarcerea lui Navalnîi în Rusia, în ciuda pericolelor la care urma să se expună.

„Nu a fost niciodată un subiect de discuție. Toate lumea a realizat că el nu va sta niciunde altundeva în afară de Rusia”, a spus Iarmîș, care a precizat însă că nimeni din echipa lui nu a crezut că regimul va fi atât de stupid încât să îl aresteze la aeroport în văzul tuturor jurnaliștilor și pe motiv că a încălcat condițiile de eliberare prin părăsirea țării.

„Nu a plecat de bună voie din Rusia. A fost scos afară inconștient și evacuat”, a spus Iarmîș, care nu l-a mai văzut pe Navalnîi de când acesta a fost arestat.

La două zile după ce a fost arestat, organizația lui Navalnîi, FBK (Fundația Anti-Corupție), a lansat un documentar în care expuneau în detaliu palatul de peste 1 miliard de euro pe care Putin l-a construit în secret pe coasta Mării Negre.

Iarmîș a fost reținută două zile mai târziu pentru că a trimis un mesaj pe Twitter despre o demonstrație organizată împotriva corupției lui Putin. De această dată a stat la închisoare nouă zile și acuzată că a încălcat regulile din timpul pandemiei de Covid prin faptul că a încurajat lumea să participe la demonstrații.

„Era o uriașă ipocrizie pentru că totul în Moscova funcționa. Toate sălile de concert, restaurantele și muzeele erau deschise”, a povestit Iarmîș, care a petrecut următoarele șapte luni în arest la domiciliu, așteptând să se încheie procesul.

Oamenii lui Navalnîi, hărțuiți, arestați, exilați

Purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi a stat într-un apartament ciudat după ce fusese dată afară de proprietara fostului ei apartament - „eram prea periculoasă” - unde nu avea voie să primească niciun vizitator în afară de avocatul ei și nu avea acces la telefon, internet sau e-mail.

Abia după două luni i s-a permis să iasă din apartament timp de o oră pe zi cu condiția să nu se îndepărteze mai mult de 500 de metri de locuință.

După încă patru luni de arest la domiciliu și 10 zile de detenție, Iarmîș a fost condamnată la 18 luni de „libertate condiționată” în care nu avea voie să părăsească apartamentul ei între orele 8 seara și 8 dimineața.

În pauza dintre momentul condamnării și începutul sentinței, Iarmîș a fugit din Rusia.

Alexei Navalnîi condus de polițiști la secție
La două zile după ce a fost arestat, organizația lui Navalnîi, FBK (Fundația Anti-Corupție), a lansat un documentar în care dezvăluiau detalii despre palatul de peste 1 miliard de euro pe care Putin l-a construit în secret pe coasta Mării Negre. Foto: Profimedia Images

Decizia a fost simplă. La acea vreme, FBK și partidul lui Navalnîi au fost desemnate organizații „extremiste” și închise cu forța. Iarmîș crede că cel puțin 10 dintre colegii cei mai apropiați ai lui Navalnîi au fost arestați și alți 100 au fost nevoiți să fugă din țară.

Aflată acum în străinătate, Iarmîș poate continua lupta de expunere a corupției lui Putin și denunțare a războiului său din Ucraina.

„Sigur că serviciile secrete rusești știu unde sunt, dar dacă îți anunți locația, ei vor încerca să facă o întreagă chestie din faptul că trăiești într-un stat NATO sau așa ceva”, a explicat Iarmîș.

Iarmîș ar fi imediat arestată dacă s-ar întoarce în Rusia și ar fi acuzată că răspândește informații false despre războiul din Ucraina pe YouTube – o infracțiune care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.

În celulă cu un om al străzi nespălat și un „psihopat” care urlă 17 ore pe zi

Drama lui Iarmîș, însă, pălește în comparație cu chinul prin care trece Navalnîi. Consiliera sa comunică cu acesta prin scrisori, primește vești de la avocații lui și dezvăluie condițiile în care stă la închisoare care sunt menite să îl distrugă psihologic sau chiar să îl omoare.

La început, Navalnîi avea dreptul să stea cu alți pușcăriași în Colonia Penală 6 unde a fost mutat în iunie 2022. Autoritățile l-au pus să stea în aceeași celulă cu un om al străzi nespălat și un „psihopat” care urlă 17 ore pe zi.

În ultimul an, însă, Navalnîi a stat în izolare sau, mai rău, într-o celulă de pedeapsă, fiind acuzat că merge fără să își țină mâinile la spate, își leagă nasturii de la uniformă incorect, își spală fața la momentul greșit, se adresează paznicilor cu lipsă de respect și își declară nevinovăția când este întrebat cum îl cheamă și de ce se face vinovat.

Iarmîș este de părere că Navalnîi este otrăvit încetul cu încetul, ceea ce ar explica durerea extremă de stomac resimțită de acesta. În luna aprilie, a apărut informația potrivit căreia Navalnîi ar fi slăbit 8 kilograme în doar două săptămâni și că a avut nevoie de intervenția medicilor.

Nu se poate întinde pe jos, lumina este mereu aprinsă și ascultă discursuri interminabile rostite de Putin

Celula de pedeapsă în care stă Navalnîi este foarte mică – are doar șase metri pătrați. Are o fereastră mică, închisă, cu vedere la curtea interioară și fără aerisire.

Patul lui este prins de perete între orele 5 dimineața și 10 seara și nu i se permită să se întindă pe podea. Singura piesă de mobilă este un scaun. Nu are apă caldă, lumina nu se închide niciodată și este obligat să asculte în continuu același post radio de stat și discursuri interminabile ale lui Putin. „Este încă o tortură pentru că nu îl poate închide”.

Părinții lui nu l-au mai putut vizita de 14 luni, iar soția de 17 luni. Nici măcar paznicii lui nu au voie să vorbească cu el și au camere montate pe echipamentul lor pentru ca superiorii să se asigure de acest fapt.

Are voie să facă exerciții fizice o oră pe zi și ca muncă silnică trebuie să folosească o mașină de cusut montată într-o cameră de lângă celula lui. „Este un mister uriaș”, a spus Iarmîș despre ce i se dă să coasă. „Nimeni nu știe. Nici măcar el nu știe. Sunt un fel de dungi.”

Russia Navalny Court
Alexei Navalnîi a fost torturat fizic și psihic și ținut la închisoare în condiții inumane, dar nu regretă că s-a întors în Rusia. Foto: Profimedia Images

Spre deosebire de alți prizonieri, Navalnîi nu are voie să primească mâncare din afară sau să cumpere de la magazinul închisorii. Trebuie să supraviețuiască cu mâncare pusă la dispoziție de închisoare.

„Alexei este torturat prin înfometare pentru că ceea ce i se dă este insuficient”, a spus Iarmîș. A pierdut multe kilograme, suferă de dureri grave de spate și probleme de vedere și a dat în judecată închisoarea pentru că nu îi permite să vadă un dentist.

Oficial, Navalnîi poate fi ținut în celula de pedeapsă timp de maxim 15 zile, dar autoritățile evită această restricție punându-l înapoi în celulă la o zi după trebuie să îl elibereze. Celula de izolare are condiții mai bune, fiind puțin mai mare și pentru că i se permite să ia două cărți cu el în loc de una.

„Îl cunosc. Nimic nu îl poate distruge”

Iarmîș insistă că Navalnîi nu are niciun regret despre întoarcerea sa în Rusia și după mai mult de două decenii în care a fost hărțuit de regimul de la Moscova, spiritul său rămâne neînfrânt.

„Îl cunosc. Nimic nu îl poate distruge. A supraviețuit atât de mult și a sacrificat atât de mult încât nu văd cum orice formă de tortură l-ar putea înfrânge”, a spus Iarmîș. „El crede cu sinceritate în ceea ce face. Vrea ca Rusia să fie liberă și copiii lui să crească într-o țară pașnică și prosperă.”

Iarmîș spune că Navalnîi este un simbol al sfidării. „El oferă un exemplu de persoană căreia nu îi este frică de Putin, iar acum mulți ruși au nevoie de un astfel de exemplu.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri