Presa ucraineană: Șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, ar fi fost rănit la Izium. Informațiile sunt contradictorii

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin discuta cu valeri gherasimov
Vladimir Putin și Valeri Gherasimov (dreapta), șeful Statului Major rus Foto: Profimedia Images

În presa ucraineană au apărut, duminică, informații contradictorii despre rănirea șefului Statului Major rus, Valeri Gerasimov, care s-ar fi aflat în apropiere de Izium, oraș din zona de est a Ucrainei. Valeri Gherasimov ar fi venit acolo ca să coordoneze atacul soldaților săi în Ucraina, dar centrul rus de comandă ar fi fost vizat sâmbătă de un atac cu rachete al ucrainenilor. Unele surse ucrainene au spus că în acest atac Gherasimov ar fost rănit la picior de un șrapnel și urma să fie evacuat în Rusia, dar alte surse au dezmințit informația și susțin că forțele ucrainene l-au „ratat” pe înaltul comandant rus. 

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski susține că aproximativ 100 de soldați ai Moscovei ar fi murit în acest atac de la Izium, în regiunea Harkov. Și tot acolo și-ar fi pierdut viața încă un general rus, al zecelea de la începutul războiului.

Nu este clar însă dacă Gherasimov a fost rănit. Au apărut informații contradictorii cu privire la rănirea lui, unele surse spun că generalul ar fi reușit de fapt să fie evacuat la timp din centrul de comandă și ar fi scăpat nevătămat din atac, scrie agenția ucraineană de presă UNIAN. La Belgorod, oraș rusesc situat la granița cu Ucraina, elicopterele survolează spațiul aerian și sunt măsuri de securitate sporite, dovadă că acolo s-ar afla șeful Statului Major rus, spun aceste surse.

Un fost ministru ucrainean de interne, Arsen Avakov, o figură destul de controversată în Ucraina, a scris pe Facebook, citând o sursă din interiorul Federației Ruse, că Gerasimov ar fi suferit o rană de șrapnel la tibia dreaptă, dar rana este totuși destul de superficială, iar șrapnelul nu a pătruns în os. (Arsen Avakov este un politician bogat și influent, bănuit de corupție, care a fost ani de zile ministru de interne, sub diverse adminstrații, până în vara anului trecut, când și-ar fi dat demisia la cererea președintelui Zelenski - n.r.) 

Și jurnalistul militar și bloggerul Oleksandr Șulman a scris că Gherasimov a fost rănit în Ucraina, în apropiere de Izium.

Alte surse ucrainene, precum canalul Telegram UP, spun însă că informația că Gherasimov ar fi fost rănit nu se confirmă. Forțele ucrainene l-ar fi „ratat” pe Gherasimov în atacul de la Izium, iar acesta a fost evacuat deja în Rusia, probabil la Belgorod. Interesant este că, în același timp, un incendiu a izbucnit în apropiere de Belgorod la una din instalațiile militare ale Ministerului Apărării, menționează UP.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri