CNN: „Se odihnește”, concediat, mort - dispariția generalilor ruși arată crăpăturile din armata rusă

Data actualizării: Data publicării:
Major-General Ivan Popov (R) was reportedly stripped of his HQ job and sent to the front as punishment for 'alarmism' over the war.
Pierderea comandanților care inspiră loialitate, precum Ivan Popov (foto dreapta), nu este doar o neglijență, ci chiar un potențial pericol pentru armata rusă, notează CNN. Foto: Profimedia Images

Pierderea unui general în timpul unui război care merge prost ar putea fi considerată o situație nefericită, însă pierderea a doi generali în 24 de ore pare deja neglijență. Dar asta este ceea ce s-a întâmplat cu comandamentul rus din sudul Ucrainei. Iar cele două cazuri ilustrează și mai multe deficiențe și disensiuni în rândul conducerii militare a Rusiei, notează CNN.

Marți dimineața devreme, o rachetă ucraineană s-a izbit de un hotel din orașul de coastă Berdiansk, care fusese capturat de armata rusă. 

Unul dintre rușii raportați printre victime era generalul-locotenent Oleg Țokov, comandantul adjunct al Districtului Militar Sudic și o figură-cheie în apărarea zonelor ocupate de către Rusia în sudul Ucrainei. Se crede că a fost cel mai înalt în grad dintre cei aproximativ 10 generali ruși uciși în războiul din Ucraina până în prezent.

Lt General Oleg Tsokov
Generalul-locotenent Oleg Țokov. Foto: Profimedia Images

Se pare că nu a fost un secret că Armata 58 de Arme Combinate a făcut din hotelul Dune cartierul său general. Dar Țokov s-a mutat totuși în el. Și asta după ce fusese grav rănit toamna trecută într-o lovitură ucraineană în apropiere de Svatove. 

Armata 58 este o componentă esențială în apărarea liniilor de front din vestul regiunii Zaporojia, unde forțele ucrainene încearcă să facă o breșă în contraofensiva lor. 

Dar ce era mai rău avea să vină. 

Miercuri seara târziu, apăruse un mesaj audio de 4 minute de la generalul-maior Ivan Popov, comandantul Armatei 58, în care acesta a vorbit despre ceea ce el a numit trădarea înfăptuită de conducerea militară a Rusiei și despre neajunsurile care duc la pierderi masive în rândul oamenilor săi.

Major-General Ivan Popov was reportedly stripped of his HQ job and sent to the front as punishment for 'alarmism' over the war.
Generalul-maior Ivan Popov. Foto: Profimedia Images

Mesajul său afirma că există deficiențe majore în apărarea rusă, pe care ucrainenii încearcă în mod clar să le agraveze cu o abordare recalibrată ce pune accentul pe atacuri cu rază lungă de acțiune împotriva pozițiilor din spatele liniilor ruse. 

Popov a declarat că a pus întrebări cu privire la „lipsa focurilor de contra baterie”, absența posturilor de recunoaștere a artileriei și la „morții și răniții în masă printre frații noștri din cauza artileriei inamice. De asemenea, am ridicat o serie de alte probleme și am exprimat totul la cel mai înalt nivel”. 

Plângerile lui Popov, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, ar putea expune probleme importante pentru ruși - faptul că aceștia „nu dispun de rezerve operaționale care să le permită să efectueze rotații ale personalului ce se apără împotriva contraofensivei ucrainene și că liniile defensive rusești pot fi fragile”. 

Dar Popov nu terminase. El a continuat cu ceea ce pare să fi fost un atac acerb la adresa șefului de stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. 

„Forțele armate ale Ucrainei nu au putut străpunge armata noastră din față, (dar) comandantul nostru superior ne-a lovit din spate, decapitând în mod perfid și josnic armata în cel mai dificil și tensionat moment”. 

El l-a inclus pe ministrul apărării Serghei Șoigu în diatriba sa. „Aparent, comandanții superiori au simțit pericolul în mine și, rapid, într-o singură zi, au pus la cale un ordin pentru ministrul apărării, m-au scos din ordin și au scăpat de mine”, a spus el. 

„Sprijin colosal” 

Bloggerii militari ruși au sugerat că atât Țokov, cât și Popov au fost soldați capabili care au inspirat loialitate în rândul oamenilor lor. Țokov, în vârstă de 51 de ani, pare să fi fost o stea în ascensiune în armata rusă. În 2021, el a luat cuvântul la o ceremonie de la Kremlin, la care participa și Vladimir Putin, pentru cadeții militari. 

Bloggerul militar Rybar a notat într-un lung comentariu că „Popov se bucura de un sprijin colosal din partea personalului: luptătorii din linia întâi au fost foarte demoralizați de vestea privind demiterea generalului onest «simplu» și «clar» Popov”. 

Ultimele remarci ale lui Popov în calitate de comandant au fost într-adevăr dedicate trupelor sale. „Noapte bună, iubiții mei gladiatori, rudele mele iubite, o singură familie”, a spus el. „Sunt mereu la dispoziția voastră. Este o onoare pentru mine să stau cu voi în aceleași rânduri”. 

Pierderea comandanților care inspiră loialitate nu este doar o neglijență. Este un potențial pericol, potrivit CNN. 

Și nu este ca și cum chinurile Armatei 58 sunt exemple izolate. Revolta Wagner de la sfârșitul lunii iunie a pus sub semnul întrebării eficiența și loialitatea mai multor figuri de rang înalt, dintre care câteva nu au mai fost văzute de atunci. 

În timp ce revolta se desfășura, generalul Serghei Surovikin, șeful Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, a apărut într-o înregistrare video cu un aspect oarecum dezordonat, făcând apel la șeful Wagner, Evgheni Prigojin, să oprească revolta. Surovikin fusese în relații bune cu Prigojin, care își exprimase admirația față de general.

surovikin
Generalul Serghei Surovikin și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Într-adevăr, Surovikin a fost cel care a organizat o retragere ordonată din Herson în noiembrie anul trecut, primind laude pentru acest lucru, după ce a fost numit șeful forțelor Rusiei din Ucraina. 

Dar apoi a fost înlocuit în ianuarie. Și nu a mai fost văzut de când s-a desfășurat revolta Wagner. Pe fondul unor speculații intense cu privire la statutul său, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat miercuri că se „odihnește” și nu este disponibil - un lucru curios în mijlocul unui război care nu merge bine. Kremlinul a deviat întrebările despre Surovikin către Ministerul Apărării. 

Joi, Kartapolov s-a trezit răspunzând la alte întrebări, de data aceasta despre Popov. 

„Sunt sigur că vor rezolva (problemele)", a spus el. „Popov ar trebui să servească în armată. Este un general promițător. Are totul în fața lui”. Kartapolov însuși a comandat cândva Armata 58 de Arme Combinate. 

Dar Kartapolov a avut, de asemenea, ceea ce ar putea fi văzut ca un mesaj voalat pentru Ministerul Apărării, adăugând pe Telegram: „Cea mai importantă abilitate a oricărui șef este capacitatea de a vedea problemele și de a-și auzi subordonații. Prin urmare, cred că cei care ar trebui să facă acest lucru au auzit, au văzut și vor lua măsuri”. 

Incertitudine și confuzie 

Ecosfera bloggerilor militari ruși este mai puțin reticentă. 

Nu este pentru prima dată când aceștia evocă problema că ierarhia militară se complace într-o reglare de conturi. Unul dintre cei mai proeminenți bloggeri, Rybar, spune că soarta lui Popov este ilustrativă pentru o „vânătoare de vrăjitoare” care a început după revolta lui Prigojin. 

O publicație neoficială, VChK-OGPU, a declarat miercuri că un „război” în cadrul Ministerului Apărării continuă. Publicația a afirmat că Gherasimov a fost cel care a cerut înlăturarea lui Popov, acuzându-l de „alarmism și șantaj la adresa conducerii”. 

VChK-OGPU susține că Popov a amenințat că se va adresa direct lui Putin cu protestul său și că Gherasimov l-a „înlăturat din funcție și l-a trimis în prima linie”. 

Nu se știe unde se află Popov. 

În toată această incertitudine și confuzie, Ministerul Apărării păstrează o tăcere monahală. Nici un cuvânt despre Țokov, la două zile după ce a fost ucis; nici o limitare a prejudiciilor de imagine aduse de demiterea dramatică a lui Popov. Nici un comentariu despre locul unde se află Surovikin. 

Ceea ce oferă Ministerul Apărării, atunci când conducerea sa este pusă sub semnul întrebării, sunt aparițiile bine coregrafiate ale ministrului Șoigu și ale lui Gherasimov, cel care în mod normal este invizibil. La scurt timp după revoltă, Șoigu a fost văzut într-un tur de inspecție undeva în Ucraina (deși momentul exact în care a fost filmat videoclipul rămâne sub semnul întrebării). 

În timp ce zvonurile se învârteau în jurul lui Surovikin, Gherasimov a fost văzut în mod proeminent într-o teleconferință cu adjunctul lui Surovikin: o demonstrație de conducător și poate un indiciu că Surovikin a căzut în dizgrație. 

Dara Massicot, un expert în armata rusă de la RAND Corporation, a declarat la acea vreme: „Alegerea de a evidenția doar o actualizare destul de plictisitoare a VKS (forțele aeriene și spațiale), având în vedere zvonurile care se învârt în jurul statutului lui Surovikin, este cel mai probabil deliberată”. 

Pe 10 iulie, Massicot a adăugat pe Twitter: „Spectacolul itinerant «totul este în regulă, sunt un bun ministru al apărării» continuă, Șoigu apărând dintr-o dată în acest weekend la un poligon de antrenament”. 

Bloggerul Rybar reiterează această temă, spunând miercuri: „Este foarte greu de negat faptul că acum conducerea Ministerului rus al Apărării se bazează în principal pe rapoarte pozitive, care ar trebui să le întrerupă pe cele negative”. 

Rybar livrează apoi un gând final. „Conflictul dintre Popov și Gherasimov evidențiază principalul lucru: lipsa de unitate în cadrul Forțelor Armate ruse. Iar inamicul va profita cu siguranță de acest lucru. ... Și, bineînțeles, Rusia va avea de suferit din această cauză. Și acesta este cel mai trist lucru”. 

Experții occidentali spun că o cultură a rivalităților mărunte, în parte determinată de corupția endemică, pătrunde în Ministerul Apărării și în multe eșaloane ale forțelor armate, în ciuda nevoilor urgente ale campaniei din Ucraina. 

Există, de asemenea, relatări în serie privind incompetența și cruzimea în rândul comandanților de rang înalt. Un exemplu: fiascoul unui asalt asupra orașului Vuhledar în ianuarie, al doilea dezastru pe care l-a prezidat același comandant. 

Anul trecut a existat încercarea haotică de a construi un pod peste un râu în estul Ucrainei, care s-a încheiat cu pierderea celei mai mari părți a unui grup tactic de batalion. 

Și mai există și saga suprarealistă a lui Prigojin. În momentul în care a pornit revolta sa, liderul Wagner a certat (pe video) doi oficiali militari de rang foarte înalt și, de asemenea, a lăsat să se înțeleagă că scopul său era demiterea lui Șoigu și a lui Gherasimov, pe care îi detesta visceral. 

Cinci zile mai târziu, potrivit Kremlinului, Prigojin și comandanții săi superiori au avut o întâlnire de trei ore cu Putin - care asimilase revolta cu trădarea - pentru a discuta problemele lor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri