Rusia își echipează noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon

Data publicării:
Lansare a rachetei Zircon de pe o fregată rusească
Racheta hipersonică rusească 3M22 Zircon poate atinge Mach 9 – o viteză de în jur de 11.000 de kilometri la oră. Foto: Profimedia Images

Rusia este în proces de echipare a noilor sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a anunţat şeful celui mai mare constructor de nave rus pentru agenţia de presă de stat RIA.

„Submarinele nucleare multifuncţionale ale proiectului Iasen-M vor fi echipate în mod obişnuit cu sistemul de rachete Zircon”, a declarat Aleksei Rahmanov, directorul executiv al OSK (Corporaţia Unită de Construcţii de Nave, United Shipbuilding Corporation - USC).

„Lucrările în această direcţie sunt deja în curs”, a mai precizat el în interviul pentru RIA, potrivit Agerpres.

Submarinele din clasa Iasen, cunoscute şi sub numele de Proiect 885M, au propulsie nucleară și sunt construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică, parte a unui program de a moderniza armata şi flota.

Rachetele hipersonice Zircon de pe mare au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului, făcând dificilă apărarea împotriva lor, notează Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la începutul acestui an că Rusia ar începe livrările în masă de rachete Zircon, ca parte a eforturile ţării de a-şi spori forţele nucleare.

Fregata multifuncţională rusă Amiral Gorşkov, care şi-a testat capacităţile de atac în vestul Oceanului Atlantic la începutul acestui an, a fost deja echipată cu rachete Zircon.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri