Un viceprimar și doi directori, arestați după ce zeci de mii de locuitori din regiunea Moscova au rămas fără căldură

Data actualizării: Data publicării:
inspector la o centrala termica defecta din rusia
Un viceprimar și doi directori, arestați după ce zeci de mii de locuitori din regiunea Moscova au rămas fără căldură. Foto: Profimedia

Un oficial din regiunea Moscova și doi directori de la o uzină militară au fost reținuți din cauza unei avarii la o centrală termică, defecțiune care a dus la întreruperea căldurii în zona din apropierea capitalei ruse, a declarat marți Comisia de Investigații a Rusiei, în condițiile în care temperaturi foarte scăzute se înregistează în mare parte a țării, relatează The Moscow Times.

Cel puțin 21.000 de persoane au rămas fără căldură în orașul Podolsk joia trecută, când centrala termică gestionată de uzina Klimovsk, unde se produce muniție, a explodat. Autoritățile regionale au susținut că nu au control în ceea ce privește funcționarea centralei, deoarece este un sit militar.

Comisia de Investigații a Rusiei, care anchetează problemele majore, a declarat că viceprimarul din Podolsk a fost acuzat de abuz de putere atunci când a eliberat o autorizație de funționare pentru centrala termică din cadrul uzinei militare.

„Știind că ar fi fost necesară verificarea echipamentului pentru sezonul de încălzire și având cunoștință de probleme tehnice ale acesteia, viceprimarul a semnat totuși autorizația de funcționare pentru perioada 2023-2024 și a eliberat un certificat. În cele din urmă, s-a produs accest indicent”, se spune în comunicatul comisiei, care nu a dezvăluit numele viceprimarului reținut, dar potrivit unor informații ar fi vorba de Roman Ryazantsev, în vârstă de 42 de ani.

Directorul general al uzinei unde se produce muniție, și șeful centralei termice au fost de asemenea reținuți sub acuzația de încălcare a standardelor de siguranță, a adăugat comisia.

Arestările au avut loc la o zi după ce Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a „preluat personal controlul” asupra anchetei cu privire la întreruperea generalizată a căldurii în regiunea Moscovei.

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că sistemul de utilități din Rusia suferă din cauza echipamentelor vechi și a promis că acesta va fi modernizat.

Locuitorii din Podolsk și din alte orașe din regiunea Moscovei, unde au fost raportate întreruperi similare, i-au cerut lui Putin și autorităților locale să reia cât mai repede alimentarea cu agent termic în locuințele lor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri