Şapte oameni, printre care un fost şef de poliţie, au fost reținuți în Turcia pentru spionaj în favoarea Mossad

Data publicării:
politisti turci din fortele de interventie
Turcia a arestat o „celulă” a Mossad. Foto: Profimedia

Autorităţile turce au reţinut şapte persoane, inclusiv un fost şef de poliţie, suspectate că au vândut informaţii serviciului secret israelian Mossad, a transmis agenţia turcă Anadolu, citată de agențiile internaționale.

Echipe antiteroriste ale poliţiei din Istanbul şi ale serviciului de informaţii MIT au efectuat raiduri la adrese pentru a-i reţine pe suspecţi, a scris ministrul de interne Ali Yerlikaya pe platforma X. La adresele suspecţilor au fost găsite pistoale, droguri, materiale digitale şi detectoare de dispozitive de interceptare, a adăugat e, potrivit Agerpres.

Printre suspecţi se află Hamza Turhan Ayberk, detectiv privat şi fost şef în poliţie, acuzat că a condus o echipă, ce a inclus angajaţi publici, pentru a strânge în Turcia informaţii pentru Mossad despre anumite persoane şi companii de o anumită origine din Orientul Mijlociu, plasând dispozitive de urmărire şi efectuând acţiuni de supraveghere, a relatat Anadolu.

Ayberk a fost instruit de Mossad în capitala Serbiei, Belgrad, şi a primit plăţi în criptomonede care nu apar în înregistrări oficiale, au spus sursele.

Un tribunal turc a ordonat în ianuarie arestarea a 15 persoane şi deportarea altor opt suspectate că ar avea legături cu Mossad şi ar avea ca ţinte palestinieni care trăiesc în Turcia.

În februarie, Turcia a reţinut şapte persoane suspectate de spionaj în favoarea Mossad.

Liderii turci şi israelieni au schimbat acuzaţii reciproce de când a început războiul Israelului cu gruparea militantă palestiniană Hamas în octombrie anul trecut. Turcia a avertizat Israelul cu privire la „consecinţe grave” dacă încearcă să vâneze membrii Hamas care trăiesc în afara teritoriilor palestiniene, inclusiv în Turcia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri