Scandal de proporții între un primar și guvernul unei țări est-europene. „Ne-au pus blocadă pe gunoi”

Data actualizării: Data publicării:
262492

Câtă frunză, câtă iarbă se întind deșeurile menajere, adunate în mormane pestilențiale, pe străzile și ulițele din orașul ucrainean Liov, cândva o bijuterie habsburgică, acum groapa de gunoi, la propriu, a unui conflict de uzură între primărie și Guvernul de la Kiev.

Oficialii de la Kiev susțin că ar fi nevoie de circa 850 de camioane pentru a ridica munții de gunoaie – aproximativ 8.500 de tone – de pe arterele orașului. Mașinile de gunoi lucrează de zor, dar într-un ritm foarte lent, relatează publicația Politico, care a dedicat o analiză acestui conflict administrativ.

Primarul din Liov, Andriy Sadovyi, acuză Kievul de impunerea unei „blocade pe gunoi” începând din 2016, după ce partidul edilului, Samopomich, a părăsit coaliția de guvernare. De cealaltă parte, guvernanții spun că doar Sadovyi este singurul responsabil de situație, deoarece ar fi ignorat lipsa de noi gropi de gunoi și n-ar fi mișcat niciun deget pentru a pune la punct o fabrică de procesare a deșeurilor menajere.

Pe măsură ce vara își intră în drepturi, duhorile din Liov se apropie de „punctul de fierbere”. La fel și relațiile dintre Kiev și Andriy Sadovyi. Edilul cere Guvernului să declare stare de „urgență ecologic㔄Mă adresez președintelui, primului-ministru și reprezentanților lor locali. Metodele pe care le folosiți, pentru un fel de răzbunare pe care doar voi o pricepeți, sunt rușinoase”, le-a reproșat primarul Sadovyi responsabililor de la Kiev într-un video postat pe o rețea de socializare. 

Iritat de afirmațiile primarului din Liov, premierul de la Kiev, Volodimir Groisman, i s-a adresat edilului într-o videoconferință: „Vrei să-mi cer scuze? OK, o să-mi cer scuze oamenilor din Liov pentru faptul că nu ți-ai făcut treaba timp de 11 ani”.

Cum se vede însă acest „măr al discordiei” din perspectiva analiștilor politici?

Una dintre ipoteze este aceea că primarul din Liov ar nutri ambiții de prezidențiabil. Iar problema gunoiului a devenit una dintre temele principale pe întreg teritoriul Ucrainei, propulsând rating-ul de imagine al lui Andriy Sadovyi.

„Gunoiul este cauza, dar nu și motivul – motivul este concurența politică”, a declarat Yevhen Hlibovytsky, analist politic, precizând că actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, vrea ca „Sadovyi să fie suficient de înjosit ca să nu poată lansa o campanie prezidențială”.

Între timp, în umbra acestei bătălii politice, șobolanii mișună nestigheriți pe străzile Liovului.

„Auzim șobolanii noaptea. În curând vor începe să ne fure copiii”, a explicat în glumă un șofer de taxi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri