Scandal în Australia după ce s-a descoperit că fostul premier a preluat în secret șefia a cinci ministere în timpul pandemiei

Data actualizării: Data publicării:
Scott Morrison
Dezvăluirile au produs furie în guvern și în rândul publicului australian. Nimeni nu a putut să explice de ce au fost necesare numirile în funcție și de ce ele nu au fost făcute publice. Foto: Profimedia Images

Scott Morrison s-a numit în secret în funcția de ministru a cinci ministere diferite pe vremea când a fost premier al Australiei, preluând printre altele șefia Trezoreriei și a Ministerului Afacerilor Interne, scrie The Guardian. Actualul premier a catalogat acțiunile predecesorului său drept „o ciomăgeală fără precedent a democrației” australiene.

În perioada martie 2020 și mai 2021, Morrison și-a acordat singur portofoliile de ministru al Sănătății, Finanțelor, Industriei și Științei, Energiei și Resurselor, Afacerilor Interne și Trezoreriei fără a aduce acest lucru la cunoștința publicului și, în anumite cazuri, fără a-i anunța pe miniștrii în funcție.

Nu a existat niciun anunț sau consemnare oficială a jurămintelor depuse de Morrison în cazul portofoliilor pe care le-a preluat. Auto-numirile i-au acordat putere de decizie în aceste sectoare cruciale, în cazul în care decidea că are nevoie să apeleze la ele. Situația inedită l-a făcut pe Morrison să aibă ultimul cuvânt în ministerele menționate, cu toate că puțini oameni din cabinetul său știau că prim-ministrul deținea aceste puteri.

Guvernatorul general, David Hurley, a asistat la depunerea jurământului lui Morrison la îndemnul premierului. Depunerea jurămintelor miniștrilor australieni este de obicei oficiată de guvernatorul general și are loc în fața camerelor, iar numirea lor este anunțată în parlament, acolo unde este consemnată oficial.

Anthony-Albanese
Actualul premier australian, Anthony Albanese, a catalogat acțiunile predecesorului său drept „o ciomăgeală fără precedent a democrației”. Foto: Profimedia Images

Acțiunile fostului prim-ministru, un mister pentru toată lumea

Numirile au fost făcute publice de doi jurnaliști de la News Corp care promovau o carte în care au scris despre felul în care Morrison a gestionat perioada de pandemie.

Dezvăluirile au produs furie în guvern și în rândul publicului australian. Nimeni nu a putut să explice de ce numirile în funcție au fost necesare sau de ce publicul nu a fost înștiințat de aceste modificări.

„Nu pot să concep mentalitatea care a creat așa ceva”, a spus actualul prim-ministru Anthony Albanese. „Nu pot să concep felul în care guvernul a funcționat într-un mod în care ei au spus: 'Sunt prim-ministrul Australiei și aș vrea să fiu la conducerea [Ministerelor] Sănătății, Finanțelor, Trezoreriei, Industriei, Științei, Afacerilor Interne, Resurselor'.”

Înainte să se publice știrea cu decizia controversată a fostului premier, Morrison a spus că nu își aduce aminte să se fi numit în mai mult de trei funcții adiționale, dar că măsura a fost necesară pentru a „proteja” portofoliile.

„Lucrurile se mișcau atât de repede la vremea aceea”, a explicat Morrison. „Niciunul dintre noi nu este perfect. [Decizia] nu a fost făcută cu rea intenție”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...