Scandal în Franța după ce un gigant din domeniul energiei ar fi furnizat combustibil pentru avioanele rusești care au bombardat Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian Air Force Ilyushin Il-76MD [78820] performing a low pass over runway 31 with 2 Ukrainian Su-27 Flankers.
Foto: Profimedia

Ministrul francez al Transporturilor a cerut joi o investigație pentru a se stabili dacă TotalEnergies, una din cele mai mari companii de energie din Franța, a fost implicată în furnizarea de combustibil pentru armata rusă prin intermediul unui joint venture, scrie Reuters.

Cotidianul Le Monde a scris miercuri că gigantul energetic TotalEnergies a fost implicat în furnizarea de gaz condensat pentru producerea de combustibil pentru avioane, care ar fi fost folosit de avioanele rusești în Ucraina, prin intermediul unui joint venture cu firma rusească Novatek, relatează Reuters.

„Este o chestiune extrem de serioasă, așa că este nevoie de o investigație pentru a stabili dacă, voluntar sau nu, s-a produs un bypass fie al sancțiunilor, fie al energie pe care o produce o companie, franceză sau nu”, a declarat ministrul Transporturilor din Franța, Clement Beaune, pentru postul tv France 2.

TotalEnergies, care, spre deosebire de majoritatea concurenților occidentali, și-a păstrat activele din Rusia, în ciuda criticilor, a declarat că nu a operat infrastructură care să fi furnizat produse către armata rusă și are cunoștință despre niciun fel de combustibil pentru avioane produs de partenerii săi de afaceri.

Ministrul Clement Beaune, care a spus că nu are suficiente informații pentru a-și forma o opinie, este primul oficial guvernamental care comentează acuzațiile care ar putea submina eforturile președintelui Emmanuel Macron de a restabili pacea În Ucraina.

Potrivit Le Monde, combustibilul pentru avioane furnizat către două baze aeriene rusești, care au fost probabil implicate în bombardarea Ucrainei, a fost făcut din gaz condensat furnizat de Terneftegaz, companie la care TotalEnergies deține 49% din acțiuni.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri