Șeful armatei belgiene avertizează că Putin ar putea ataca R. Moldova și țările baltice: „Europa trebuie să se pregătească”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin face declaratii
Șeful armatei belgiene spune că „Europa trebuie să se pregătească urgent și să arate clar că se poate apăra”. FOTO: Profimedia Images

După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi Moldova și țările baltice, a avertizat șeful armatei belgiene, Michel Hofman, potrivit politico.eu

Rusia „a arătat deja că are voința de a ataca un vecin”, a declarat Hofman pentru publicația belgiană VRT, în timp ce vizita soldații belgieni din România.

„Limbajul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este întotdeauna ambiguu. Este foarte posibil ca ei să aibă și alte idei mai târziu, fie în sud, în Moldova, fie în statele baltice. Europa trebuie să se pregătească urgent și să arate clar că se poate apăra”, a spus el.

Ucraina se apără de invazia pe scară largă a lui Putin, care a început în februarie 2022 și nu dă semne de atenuare, în ciuda rezistenței acerbe a forțelor Kievului.

„Rusia a trecut la o industrie de război. Chiar dacă forțele Moscovei par slăbite în acest moment, din cauza războiului lor continuu împotriva Ucrainei, această slăbiciune este temporară, a adăugat Hofman. Dacă Rusia câștigă războiul, va regenera în cele din urmă mașina de război și își va reconstrui forțele armate”, a spus el. 

Moldova se învecinează cu Ucraina, iar una dintre regiunile sale, Transnistria, este susținută de Kremlin. A funcționat ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-și steagul cu secera și ciocanul din epoca sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială.

La vest de Kremlin, țările baltice sunt protejate de clauza de apărare comună a NATO, iar un atac al trupelor lui Putin asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea declanșa un conflict mai larg.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri