Șeful Pentagonului avertizează că NATO va fi atrasă de Rusia în război, dacă Ucraina pierde. "Îl cunosc pe Putin, știu de ce e capabil"

Data actualizării: Data publicării:
Lloyd Austin, la audieri în Senatul Statelor Unite
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării în administrația președintelui Joe Biden. Foto: Profimedia Images

NATO va fi atrasă în războiul cu Rusia, dacă Ucraina va fi învinsă de trupele Moscovei, transmite Lloyd Austin. "Știm că în situația în care Putin reușește să aibă succes aici, el nu se va opri. El va continua să fie și mai agresiv în regiune. Iar alți lideri din întreaga lume, alți autocrați, vor vedea acest lucru și vor fi încurajați că a putut să se întâmple asta și că nu am reușit să susținem o democrație", a declarat Austin, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. În acest context, oficialul SUA a mai spus că statele baltice sunt extrem de vulnerabile în fața unor eventuale ambiții expansioniste ale lui Putin, transmite Newsweek.

Luând cuvântul în cadrul audierii din Camera Reprezentanților, condusă de republicani, în care s-a dezbătut recenta sa absență pe fondul complicațiilor ulterioare intervenției pentru cancer de prostată, Austin a preconizat că președintele rus Vladimir Putin nu se va "opri", dacă Moscova va câștiga războiul din Ucraina.

Austin a făcut aceste remarci după ce a fost întrebat despre eșecul Congresului de a trece un pachet de asistență militară de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, așa cum a solicitat președintele Joe Biden. În pofida sprijinului bipartizan substanțial pentru acordarea de ajutor Ucrainei, demersul s-a împotmolit pe fondul unei serii de dispute între partide cu privire la asigurarea securității frontierelor și alte probleme.

"Știm că în situația în care Putin reușește să aibă succes aici, el nu se va opri", a declarat Austin. "El va continua să acționeze și mai agresiv în regiune. Iar alți lideri din întreaga lume, alți autocrați, vor vedea acest lucru și vor fi încurajați că a putut să se-ntâmple asta și că nu am reușit să susținem o democrație."

Austin a declarat ulterior că națiunile baltice - Letonia, Lituania și Estonia - sunt deosebit de vulnerabile în fața viitoarelor ambiții expansioniste ale lui Putin. Toate cele trei țări sunt membre NATO, ceea ce înseamnă că Rusia ar declara, în esență, război întregii alianțe strategice prin atacarea unei singure națiuni.

"Dacă ești un stat baltic, te preocupă foarte mult dacă ești sau nu următorul. Îl cunosc pe Putin, știu de ce este capabil ... Și, sincer, dacă Ucraina va cădea, chiar cred că NATO se va lupta cu Rusia", a mai spus Lloyd Austin.

Redacția Newsweek a solicitat joi seară, prin e-mail, un punct de vedere al Ministerului rus de Externe.

Tensiunile dintre Rusia și NATO au escaladat în ultimele luni, o intensificare militară având loc de-a lungul granițelor Alianței cu Rusia. Oficialii din Rusia și din statele membre NATO și-au exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina, care se extinde și atrage Alianța.

Putin a amintit preocupările legate de extinderea NATO ca fiind unul dintre motivele sale inițiale pentru invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022. Cu toate acestea, Alianța a continuat să se extindă pe parcursul războiului. Finlanda s-a alăturat în aprilie 2023, în timp ce Suedia, vecina sa, pare să o urmeze.

Intrarea Suediei în Alianță ar întregi transformarea Mării Baltice în ceea ce unii au numit "lacul NATO", deoarece celelalte națiuni riverane sunt toate membre. Singura excepție este exclava rusă Kaliningrad, care se află pe Marea Baltică, între Lituania și Polonia.

În ultimele săptămâni, situația din Ucraina a fost dificilă pe câmpul de luptă, în timp ce se confruntă cu un penurie de muniție și de echipamente care ar putea fi remediată cu un mai mare ajutor. Victoriile rusești din ultimele două săptămâni includ cucerirea orașului Avdiivka din Donețk pe 17 februarie și a altor trei așezări din apropierea orașului la începutul acestei săptămâni.

Anterior, în timpul audierii de joi din Camera Reprezentanților, Austin a declarat că eșecul SUA de a garanta mai mult ajutor pentru Ucraina a transmis un semnal negativ întregii lumi și a afectat motivația armatei ucrainene.

"Aliații noștri sunt preocupați de mesajul pe care îl transmitem", a spus Austin. "Cu siguranță, a avut un impact asupra moralului trupelor ucrainene. Dacă vom continua pe această cale, va fi un cadou pentru Putin și cu siguranță nu vrem ca acest lucru să se întâmple."

"Pe măsură ce vor vedea și alții acest lucru, se vor întreba dacă suntem sau nu un aliat de încredere sau un partener de încredere", a adăugat el. "Și asta este foarte îngrijorător și pentru noi."

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri