Șeful rebelilor Houthi spune că va „escalada și mai mult” atacurile din Marea Roșie după represaliile americane

Data publicării:
Discursul susținut de șeful grupării Houthi, urmărit de pe un ecran
Discursul susținut de șeful grupării Houthi, urmărit de pe un ecran. Foto: Profimedia Images

Liderul grupării yemenite Houthi, aliniată regimului de la Teheran, a declarat, marți, că organizația sa va continua escaladarea ostilităților în Marea Roșie împotriva navelor comerciale, dacă atacurile din Fâșia Gaza nu se opresc, relatează Reuters.

Rebelii Houthi, care controlează capitala yemenită, Sanaa, și cele mai populate zone ale țării, atacă de mai multe luni navele comerciale care traversează Mara Roșie. Ei spun că aceste atacuri sunt comise „în semn de solidaritate” cu palestinienii.

Ca răspuns la aceste atacuri, armatele americană și britanică au răspuns cu represalii – bombardamente împotriva capacităților de atac ale grupării, începând de luna trecută.

Într-un discurs televizat, șeful grupării Houthi, Abdul Malik al-Houthi, a declarat că gruparea va „escalada și mai mult, și mai mult, dacă agresiunea barbară și brutală împotriva Gazei nu se oprește, împreună cu asediul împotriva poporului palestinian, căruia ei îi blochează accesul la ajutor și medicamente”.

Rebelii Houthi au tras din nou noi focuri împotriva a două nave din Marea Roșie, marți, conform purtătorului lor de cuvânt, provocând avarii navei grecești Star Nasia și celei britanice Morning Tide.

Purtătorul de cuvânt, Yahya Sarea, a identificat nava grecească sub pavilion al Insulelor Marshall drept americană. Vasul transporta cărbune din SUA spre India, conform informațiilor de pe site-urile de urmărire a vaselor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri