Separatiștii catalani și-au picat la vot propria amnistie

Data publicării:
Miriam Nogueras
„Vom continua să negociem pentru încă 15 zile. Nu avem de ce să aprobăm o lege a amnistiei care are lipsuri”, a declarat o membră a partidului Junts, Miriam Nogueras. Foto: Profimedia Images

Separatiștii catalani din Parlamentul Spaniei și-a picat la vot propria amnistie, marți, susținând despre proiectul de lege susținut de guvernul lui Pedro Sanchez că nu merge suficient de departe, relatează Euronews.

Respingerea proiectului de amnistie este prima lovitură politică serioasă pentru guvernul extrem de fragil al lui Pedro Sanchez, dependent în acest moment de voturile separatiștilor din Parlamentul de la Madrid. Amnistia era destinată persoanelor implicate în tentativa de secesiune din 28 octombrie 2017 și ar fi scăpat de problemele cu legea un număr mare de politicieni implicați atunci.

Proiectul a fost respins în parlament după ce împotriva lui au votat membrii unuia dintre partidele catalane, Junts (Împreună pentru Catalonia), dar și opoziția conservatoare. Liderii Junts vor să-l protejeze pe fostul lor lider exilat, Carles Puigdemont.

Puigdemont se află în Belgia de mai multă vreme, iar colegii săi din parlament vor să-l scape de toate posibilele probleme juridice înainte ca el să revină în Spania. Liderii Junts susțin că proiectul de lege susținut de guvernul Sanchez, esențial pentru sprijinul guvernului minoritar, „nu merge suficient de departe”.

„Vom continua să negociem pentru încă 15 zile. Nu avem de ce să aprobăm o lege a amnistiei care are lipsuri”, a declarat o membră a partidului Junts, Miriam Nogueras. Ea mai spus și că Junts au fost avertizați de socialiști că amendamentele propuse de ei „ar putea să ducă la probleme în Europa”, dar că ea și colegii ei sunt „pregătiți pentru asta”.

Opoziția conservatoare și extremistă din parlamentul spaniol a votat, de asemenea, împotriva proiectului – cu 171 de voturi contra, amnistia a picat la diferență de cinci voturi.

Guvernul Sanchez rămâne extrem de fragil

Respingerea amnistiei catalane în parlamentul spaniol demonstrează din nou fragilitatea noului guvern Sanchez și a dificultăților pe care le avea să guverneze.

Pedro Sanchez a acceptat să promoveze o lege a amnistiei în schimbul sprijinului pentru guvernul său din partea a două mici partide catalane -Esquerra Republicana și Junts per Catalunya. Cu ajutorul lor, Sanchez a reușit să formeze un nou guvern la sfârșitul anului trecut.

Amnistia i-ar fi permis fostului lider separatist Carles Puigdemont, fugit în Belgia, să revină în Spania. Situația lui Puigdemont și independența catalană sunt subiecte extrem de dificile în societatea spaniolă în acest moment, opoziția conservatoare și susținătorii ei fiind ferm împotriva oricărei forme de amnistie.

De asemenea, opoziția față de amnistie există și în sistemul de justiție, în poliție, iar mulți dintre membrii partidului lui Sanchez (PSOE) se opun și ei.

Partidele de opoziție au organizat în ultimele luni cel puțin șapte proteste mari împotriva legii amnistiei și guvernului Sanchez.

Separatiștii vor amnistie inclusiv pentru condamnări pe terorism

Partidul pro-independența Cataloniei al lui Puigdemont a anunțat, anterior, că va vota împotriva proiectului de lege dacă acesta nu include prevederi pentru toate cazurile legate de tentativa de secesiune.

Principalul obstacol a fost includerea acuzațiilor de terorism în legea amnistiei. Junts vrea să-l protejeze pe Puigdemont inclusiv în dosarul în care este investigată platformă pro-catalană Tsunami Democratic.

Curtea Supremă a Spaniei vrea să includă acuzații de terorism în două dosare împotriva separatiștilor, ceea ce ar însemna că proiectul de amnistie în forma actuală nu l-ar fi salvat pe Puigdemont.

Pe 14 octombrie 2019, protestele separatiștilor la aeroportul El Prat au dus la moartea unui turist francez și la rănirea a doi polițiști în confruntări cu protestatarii. Partidul lui Puigdemont vrea ca inclusiv infracțiunile care intră sub incidența terorismului, în acest caz, să poată fi amnistiate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri