Siria ar trebui să doboare avioanele turcești dacă vor invada țara, spun forțele kurde susținute de SUA

Data actualizării: Data publicării:
Avion de luptă f-16 al Turciei
Turcia a încălcat spaţiul aerian al Greciei de 760 de ori în luna iunie, a acuzat Atena. Foto: Profimedia Images

Comandantul Forțelor Democrate Siriene (FDS), susținute de SUA, a transmis duminică că luptătorii săi își vor coordona acțiunile cu trupele guvernului sirian pentru a respinge o eventuală invazie a Turciei în nordul țării și a spus că Damascul ar trebui să își folosească sistemele de apărare antiaeriană împotriva avioanelor turcești, scrie Reuters.

Ankara a anunțat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei, zonă controlată de FDS, o alianță condusă de kurzii din Unităţile de Apărare a Poporului (UAP).

Noile provocări au scos în evidență cât de complexe sunt relațiile diplomatice în nordul Siriei: în timp ce Turcia îi consideră teroriști pe cei de la UAP, forțele conduse de kurzii din Siria sunt susținute de Washington și și-au coordonat operațiunile cu guvernul sirian și aliatul său, Rusia.

Mazloum Abdi, șeful FDS, a transmis că trupele sale sunt dispuse să lucreze cu forțele guvernamentale pentru a lupta împotriva Turciei, dar a spus că nu mai este nevoie ca Damascul să trimită trupe adiționale.

„Lucrul esențial pe care armata siriană ar putea să îl facă pentru a apăra teritoriul Siriei ar fi să își folosească sistemele de apărare antiaeriană împotriva avioanelor turcești”, a spus Abdi într-un interviu prin telefon dintr-o locație secretă din nordul Siriei.

Siria îi vede pe soldații turci care activează pe teritoriul său drept forțe de ocupație, ministrul de externe de la Damasc spunând luna trecută că orice noi incursiuni ale Turciei vor fi tratate drept „crime de război și crime împotriva umanității”.

La rândul ei, Rusia s-a arătat alarmată de posibilitatea unui nou asalt al Turciei în Siria și a transmis săptămâna trecută că speră ca turcii să „se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o deteriorare periculoasă a situației deja dificile din Siria”.

Siria soldați Turcia
Siria îi vede pe soldații turci care activează pe teritoriul său drept forțe de ocupație, ministrul de externe de la Damasc spunând luna trecută că orice noi incursiuni ale Turciei vor fi tratate drept „crime de război și crime împotriva umanității”. Foto: Profimedia Images

„Nu putem lupta pe două fronturi”

Abdi a mai spus că o coordonare mai strânsă cu Damascul nu ar pune în pericol sistemul de guvernare semiautonom al kurzilor. „Prioritatea noastră este apărarea teritoriului sirian și nimeni nu ar trebui să se gândească să profite de situație pentru a câștiga teren”.

Incursiunile armatei turcești i-au alungat pe luptătorii FDS din Afrin, enclava din nordvestul Siriei, și alte localități de la granița cu Turcia, iar acum președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va cuceri orașele Tal Rifaat și Manbij din provinicia Alep care este în mare parte controlată de trupele guvernului de la Damasc.

Abdi nu a spus dacă FDS va răspunde unei eventuale incursiuni militare cu atacuri pe teritoriul Turciei, dar a avertizat că o nouă ofensivă va strămuta în jur de 1 milion de oameni și că ar putea să ducă la o revenire a grupării Stat Islamic, pe care FDS, cu sprijinul forțelor aviatice americane, au reușit să o înfrângă în zonele din nordul și estul Siriei.

„Nu putem lupta pe două fronturi”, a spus Abdi, care speră că o viitoare întâlnire dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei va duce la o detensionare a situației, cerând de asemenea ca Ankara să pună capăt atacurilor cu drone din nordul Siriei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri