Situația inundațiilor din Urali se înrăutățește. Putin l-a trimis pe ministrul pentru situații de urgență în regiune

Data actualizării: Data publicării:
orsk
Inundațiile au fost înregistrate de-a lungul întregului curs al râului Ural, care curge prin regiunea Orenburg, prin Kazahstan până în Marea Caspică. Sursa foto: Profimedia Images

Apele au inundat cel puțin 6.000 de case și au forțat mii de oameni să fugă doar cu animalele lor de companie și câteva bunuri, după ce duminică situația din două orașe din Munții Urali din Rusia s-a înrăutățit. Un baraj de pe al treilea râu ca lungime din Europa a cedat vineri și a declanșat unele dintre cele mai grave inundații din ultimele decenii în regiune.

Un șir de regiuni rusești din Munții Urali și Siberia, alături de părți din Kazahstanul vecin, au fost lovite în ultimele zile de unele dintre cele mai grave inundații din ultimele decenii.

Râul Ural, care izvorăște în Munții Urali și se varsă în Marea Caspică, s-a umflat vineri la câțiva metri în doar câteva ore din cauza topirii zăpezii, făcând ca un dig în orașul Orsk să cedeze, la 1.800 km est de Moscova, scrie Reuters.

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate în Orsk, după ce zonele din orașul cu 230.000 de locuitori au fost inundate. Imaginile publicate de Ministerul pentru Situații de Urgență au arătat oameni trecând prin ape până la gât, salvând câini blocați și mergând în bărcile salvatorilor pe drumurile inundate.

Președintele Vladimir Putin i-a ordonat ministrului pentru situații de urgență, Alexander Kurenkov, să zboare în regiune. Kremlinul a declarat duminică că inundațiile sunt acum inevitabile și în regiunea Kurgan și regiunea siberiană Tyumen.

Putin a vorbit cu guvernatorii regiunilor prin telefon, a transmis Kremlinul. Guvernatorul regiunii Orenburg, Denis Pasler, a declarat că inundațiile au fost cele mai grave care au lovit regiunea de când au început înregistrările.

El a spus că inundațiile au fost înregistrate de-a lungul întregului curs al râului Ural de 2.400 km, care curge prin regiunea Orenburg și apoi prin Kazahstan în Marea Caspică.

Presa rusă a citat autoritățile din regiunea Orenburg că estimează costul pagubelor provocate de inundații la nivel local la aproximativ 21 de miliarde de ruble (227 de milioane de dolari) și afirmând că apele inundațiilor se vor disipa abia după 20 aprilie.

În Kazahstan, președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat sâmbătă că inundațiile au fost cel mai mare dezastru natural din țara sa în termeni de amploare și impact, din ultimii 80 de ani.

Au fost emise avertismente de inundații în alte regiuni rusești, iar Kurenkov a spus că situația s-ar putea agrava foarte repede.

„Apa tot vine, iar în zilele următoare nivelul ei nu va face decât să crească”, a spus Serghei Salmin, primarul din Orenburg, un oraș de cel puțin 550.000 de locuitori. „Situația inundațiilor rămâne critică”.

Ministrul pentru situații de urgență Kurenkov a spus că este nevoie de apă îmbuteliată și stații mobile de epurare, în timp ce oficialii locali din domeniul sănătății au spus că sunt efectuate vaccinări împotriva hepatitei A în zonele inundate.

Oficialii locali au spus că barajul din Orsk a fost construit pentru un nivel al apei de 5,5 metri, dar râul Ural a crescut la 9,6 metri.

Anchetatorii federali au deschis un dosar penal pentru neglijență și încălcarea regulilor de siguranță cu privire la construcția barajului din 2010, despre care procurorii au spus că nu a fost întreținut corespunzător.

Rafinăria de petrol din Orsk și-a suspendat lucrările duminică din cauza inundațiilor. Anul trecut, Rafinăria Orsk a procesat 4,5 milioane de tone de petrol.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri