SUA anunță că recunosc independența unor mici două țări insulare din Pacific, pentru a contracara influența Chinei

Data publicării:
presedintele sua, joe biden
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Statele Unite vor recunoaște independența Insulelor Cook și Niue, două mici țări din Pacific, a anunțat președintele Biden, luni, confirmând un anunț anterior al oficialilor americani, relatează Reuters.

Biden a vorbit înaintea unui summit cu liderii insulelor din Pacific, în această săptămână, parte a unui efort diplomatic al Statelor Unite de a bloca încercările Chinei de a influența regiunea strategică, considerată de guvernul de la Washington ca fiind propria sferă de influență.

Cele două state sunt, tehnic, „teritorii asociate” ale Noii Zeelande, însă independența lor este recunoscută de ONU încă din anii '60 și '70, ele fiind foste colonii britanice.

Într-un comunicat, Biden a spus că SUA are o lungă istorie a cooperării cu Insulele Cook, datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când armata americană a construit piste de aeroport pe aceste insule.  

„Anunțul de astăzi ne permite să extindem dimensiunea acestui parteneriat lung, în condițiile în care căutăm să rezolvăm problemele care contează cel mai mult în viețile oamenilor popoarelor noastre”, a spus Biden.

Conform guvernului american, atenția liderilor la acest summit se va concentra pe schimbările climatice, creșterea economică dezvoltarea sustenabilă, sănătatea publică și contracararea pescuitului ilegal.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri