SUA au avertizat în secret Iranul cu privire la ameninţarea unui atac terorist, înainte de atacul terorist al Statului Islamic

Data publicării:
profimedia-0833976442
Explozii în timpul unei ceremonii de comemorare a lui Qassem Soleimani. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au avertizat - în secret - Iranul cu privire la ameninţarea unui atac terorist, înainte de dublul atentat revendicat de gruparea Statul Islamic (SI) la Kerman, pe 3 ianuarie, când 89 de oameni au murit după exploziile provocate la comemorarea de la mormântul generalului Qassem Soleimani, a dezvăluit un oficial american.

Înaintea acestui atac, guvernul american a „furnizat Iranului un avertisment, în privat, cu privire la ameninţarea teroristă dinăuntrul frontierelor iraniene”, a declarat, sub protecţia anonimatului, oficialul american pentru AFP, potrivit News.ro.

El nu a precizat când a fost transmis mesajul de avertisment, pe ce canal de comunicare şi nici de cine l-a transmis.

Atacul terorist sinucigaş a avut loc la Kerman, în sudul Iranului, la o ceremonie de comemorare la mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, asasinat în ianuarie 2020 în Irak, într-un atac cu un dronă din ordinul fostului președinte Donald Trump.

În total, 89 de persoane au fost ucise, inclusiv femei şi copii, potrivit auorităţilor iraniene.

Oficialul american citat a subliniat „vechea” politică a guvernelor americane succesive de a alerta alte guverne vizate în cazuri de ameninţări de atacuri.

„Noi furnizăm aceste avertismente pentru că nu vrem să vedem vieţi nevinovate pierdute în atacuri teroriste”, a spus el.

Statele Unite, care nu întreţin relaţii diplomatice cu Iranul, acuză Teheranul de susţinerea terorismului în lume prin intermediul unor grupări care-i sunt apropiate, precum mişcările islamiste palestiniană Hamas şi libaneză Hezbollah sau ebelii huthi din Yemen şi grupări armate proiraniene în Irak.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri