SUA instalează în Coreea de Sud părţi-cheie ale sistemului antirachetă

Data publicării:
S. Korea Begins Process To Deploy THAAD
FOTO: Gulliver/GettyImages

Coreea de Sud a anunţat miercuri că părţi importante ale unui controversat sistem de apărare antirachetă american au fost instalate pe teritoriul său, la o zi după ce Phenianul a făcut o demonstraţie de forţă a puterii sale militare, relatează News.ro, care citează Associated Press.

S. Korea Begins Process To Deploy THAAD
FOTO: Gulliver/GettyImages

Anunţul Seulului cu privire la înregistrarea acestor progrese în instalarea sistemului Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) are loc în contextul în care forțe militare americane se îndreaptă către Peninsula Coreea, iar Coreea de Nord poate efectua teste de rachete nucleare sau balistice.

Coreea de Nord a efectuat marţi exerciţii de artilerie cu muniţie reală, marcând 85 de ani de la înfiinţarea Armatei Coreene a Poporului, de un milion de oameni. Presa oficială nord-coreeană scria miercuri dimineaţa că liderul Kim Jong-un a supravegheat personal exerciţiile. În cadrul acestor exerciţii submarine au lansat torpile asupra unor machete ale unor nave inamice de război, „iar avioane de vânătoare şi bombardiere au zburat razant cu marea şi au lansat bombe asupra ţintelor”, potrivit KCNA, agenția oficială nord-coreeană.

Tot marţi, un submarin american lansator de rachete ghidate a amarat în Coreea de Sud, iar portavionul USS Carl Vinson se îndreaptă către peninsulă în vederea unor exerciţii militare americano-sud-coreene.

Demersuri în vederea instalării THAAD în acest an au înfuriat atât Phenianul, cât şi Beijingul, cu care administraţia preşedintelui american Donald Trump speră să coopereze în vederea dezarmării nucleare a Nordului.

China, tot mai încurcată de aliatul ei nord-coreean, şi Rusia consideră radarele puternice ale sistemului american drept o ameninţare la adresa securităţii lor.

Seulul a anunţat miercuri într-un comunicat că au fost instalate părţi ale THAAD, dar nu precizează despre ce este vorba. Seulul şi Washingtonul cooperează în vederea unei puneri rapide în funcţiune a sistemului, pentru a putea contracara ameninţări nucleare şi balistice nord-coreene, se arată în comunicat.

Potrivit agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap, este vorba despre două sau trei lansatoare, interceptoare de rachete şi cel puţin un radar.

Aproximativ 8.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, iar drumul principal către instalaţie, în sud-estul ţării, a fost blocat miercuri dimineaţa, precizează agenţia sud-coreeană. Aproximativ 200 de locuitori din zonă şi protestatari s-au adunat în faţa unui centru al comunităţii locale.

Preşedintele american Donald Trump a trimis mai multe active militare americane în regiune, într-o demonstraţie de forţă şi face presiuni asupra Beijingului să exercite la rândul său presiuni asupra aliatului său nord-coreean. Preşedintele chinez Xi Jinping, care a vorbit cu președintele Trump, luni, la telefon, a îndemnat la reţinere atât Phenianul, cât şi Washingtonul.

La Washington, oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump urmează să informeze miercuri întregul Senat. Un ritm accelerat de testare a unor arme nord-coreene în ultimul an a adus regimul lui Kim Jong-un mai aproape de dezvoltarea unor rachete cu capacitate nucleară care ar putea să atingă teritoriul american.

Oficiali de la vârful administrației președintelui american Donald Trump vor avea miercuri o întâlnire inedită la Casa Albă cu întregul Senat pentru a-i informa pe aleși în legătură cu situația din Coreea de Nord.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri